Zdravje > Aktualno
689 ogledov

V treh letih smo izgubili vsaj desetino zdravnikov

Zdravniki Profimedia
Po zelo grobi oceni smo v Slovenij v treh letih izgubili vsaj deset odstotkov zdravnikov.

V ospredje so postavili težave z zaposlenimi, ki se danes neradi odločajo za ta poklic. Ob tem je vedno več starejših s številnimi zdravstvenimi težavami, kar pomeni, da se potrebe po po zdravstvenih obravnavah le še povečujejo. "Danes je možno uspešno zdraviti številne do sedaj neobvladljive bolezni, kar pa zahteva več dela zdravstvenega osebja. Veliko si obetamo od robotizacije in umetne inteligence, slutimo pa lahko, da to ne bo zmanjšalo potreb po visoko usposobljenemu zdravniškemu kadru, zelo verjetno bodo potrebe po zdravnikih zato še večje," še opozarjajo zdravniki.

Vendar imamo v Sloveniji že danes premalo zdravnikov - 3,3 zdravnika na 1.000 prebivalcev, Evropska unija ima 4,0 zdravnika na 1.000 prebivalcev. Po oceni Evropske komisije bi morali v Sloveniji takoj zaposliti 1.000 do 1.400 zdravnikov. Pri medicinskih sestrah je stanje boljša, saj ima Slovenija ima 10,5 medicinske sestre na 1.000 prebivalcev, Evropska unija ima 8,0 na 1.000 prebivalcev.

V treh letih izgubili deset odstotkov zdravnikov

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek
Opozarjajo na slabe delovne razmere, s katerimi se spopadajo zdravniki, ki delajo v javnih zdravstvenih ustanovah. "Velika je obremenjenost z administracijo in organizacijo dela vključno s pridobivanjem opreme, kar zmanjšuje čas, namenjen zdravniškemu delu z bolniki in za bolnike. Zelo slabe so prostorske razmere, ki so za bolnike nevarne. Plače zdravnikov so v primerjavi z zmožnostmi države med najslabšimi v Evropi. To vpliva na premik zdravniškega kadra iz ustanov, ki zagotavljajo oskrbo najhuje bolnih urgentnih bolnikov in neprekinjeno zdravstveno varstvo, v ustanove z boljšimi delovnimi pogoji." 

Po zelo grobi oceni smo v Sloveniji zato v treh letih izgubili vsaj deset odstotkov zdravnikov. Med diplomanti, ki so diplomirali med letoma 2012 in 2019, jih danes 189 (7,8%) ni članov Zdravniške zbornice, torej ne prakticirajo medicine v praksi oziroma ne v Sloveniji, opozarjajo zdravniki. 

V okviru dokumenta predlagajo rešitve kot so: posodobitev javnih zavodov, svobodnega zdravnika, ki se vključuje je v javno službo, skrajšanje nekaterih specializacij, plače primerljive z evropskimi ter izenačitev ureditve kritja stroškov zdravstvenih storitev v tujini s kritjem stroškov zdravstvenih storitev v Sloveniji pri zasebnem izvajalcu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:36 05.junij 2023.

    Veliko zdravnikov je kršilo in še krši prvo Hipokratovo načelo; NE POŠKODUJ in premnoge poslalo v prerani grob. S tem so izgubili spoštovanje, ki so ga pacienti imeli do njih. Sami so se spravili na nivo farma ko mafijskih padarjev.

  • Ender3 12:38 01.junij 2023.

    Koronska kriza je povzročila velik osip med zdravniki ?. Vendar ne v fizični temveč v miselni obliki. Njihova delovna učinkovitost je padla na zelo nizek nivo. Odgovornosti pa itak, nikoli niso imeli in nosili..