Slovenija
4034 ogledov

Ti zdravniki pričakujejo opravičilo ministrstva

Zdravniki Profimedia
Pričakujejo umik podatkov in opravičilo.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pričakujejo umik podatkov o opravljenih zdravstvenih storitvah po posameznih zdravnikih, ki jih je na spletni strani začel objavljati ZZZS. Ob tem k opravičilu pozivajo ZZZS, ministrstvo za zdravje in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, so zapisali v sporočilu za javnost.

Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so včeraj sporočili, da so iz različnih razlogov, med drugim z namenom večje transparentnosti, pa tudi na podlagi mnenja Informacijskega pooblaščenca, začeli javno objavljati podatke o opravljenih zdravstvenih obravnavah poimensko po zdravstvenih delavcih. Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih, so ob tem poudarili.

"Odzivi številnih predstavnikov v zdravstvu, tako zdravnikov kot predstavnikov vodstev javnih zavodov in tudi predsednika strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja so potrdili naša opozorila, da gre pri objavi ZZZS za nepopolne in tako celo zavajajoče podatke, saj sta vprašljiva tako metodologija kot sam zajem, ki niti ne vključuje vseh podatkovnih baz, ki beležijo opravljene storitve v zdravstvu," so prepričani v Fidesu.

Opozorili so, da sta zdravstvo in medicina kompleksna procesa in da se kompleksnost obravnav bolnikov in opravljenih storitev nikakor ne more analizirati iz delnih in vprašljivo predstavljenih številk, ki jih javni zdravstveni zavodi poročajo ZZZS za obračun storitev.

Pričakujejo, da se bosta ZZZS in ministrstvo za zdravje nosilcem zdravstvene dejavnosti opravičila za objavo nepopolnih in zavajajočih podatkov in jih umaknila iz objave dokler ne bodo popolni in verodostojni, kar je mogoče le ob opredelitvi standardov in normativov kot edinega merodajnega kriterija spremljanja kakovosti.

Ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik pa pozivajo k opravičilu in umiku zavajajoče objave na omrežju Twitter, kjer je podatke ZZZS označila za "končno dostopno storilnost v zdravstvu". "Verjamemo, da morajo biti najvišji predstavniki države previdni pri objavah na družbenih omrežjih in se vzdržati širjenja nepreverjenih in neresničnih informacij," so še poudarili.

Danijel Bešič Loredan Slovenija Potezo ministrstva označili za "lov na čarovnice" Danijel Bešič Loredan Slovenija Zdravniki imajo dovolj, vladi dajejo čas do konca meseca

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:50 11.maj 2023.

    Ne vem zakaj ne bi bile vidne vse plače, ki se financirajo iz davkoplačevalskega denarja in tudi število pacientov, ki jih pregledajo. Oni bi samo zelo malo delali za zelo visoke plače. Barabe pokvarjena dohtarske.

  • Kmodri 19:35 11.maj 2023.

    Še link pls do teh Excel tabele!

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 18:57 11.maj 2023.

    Bogovi v belem naj sami med seboj razčistimo dileme, manjši del tistih neobrzdano hlasta cev za profitom, meče slabo luč na večino. Žal je največ takih v zdravniški zbornici, kjer ščitijo parcialne interese. Namesto umika podatkov in opravičila, naj ZZZS ...prikaži več ali MZ doda pojasnila oz. kontekst, da bo vsakemu jasno koliko zares posamezniki delajo. Vprašanje je zakaj je zdravnica, ki se je pritožila delala samo 4 ure tisti dan, kaj so bile njene druge obveznosti? Vse se da če je volja