Zdravje > Aktualno
8753 ogledov

Tudi pri tej bolezni krvna skupina še kako pomembna

Covid-19 Profimedia
Krvna skupina lahko vpliva na potek covida-19 pri posamezniku, so ugotovili znanstveniki z univerze v nemškem Kielu.

V izsledkih, objavljenih v strokovni reviji New England Journal of Medicine, znanstveniki ugotavljajo, da je pri ljudeh s krvno skupino A skoraj 50-odstotkov večja verjetnost za težji potek bolezni kot pri tistih z ostalimi krvnimi skupinami.

kri, krvna skupina Ste med srečneži? Zdravje Ljudje s to krvno skupino imajo manjše tveganje za srčni infarkt

Po drugi strani je pri bolnikih s krvno skupino 0 možnost, da bodo imeli težjo obliko covida-19, za 50 odstotkov manjša kot pri ostalih.

Skupina pod vodstvom molekularnega biologa Andreja Frankeja je preučevala vzorce krvi 1610 bolnikov s covidom-19, ki so se zdravili na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah v Španiji in Italiji. Vsi bolniki so bili na respiratorjih ali so jim dovajali kisik.

Znanstveniki so za primerjavo preučili tudi vzorce krvi 2205 naključnih odraslih iz teh dveh držav.

"S pomočjo teh obsežnih podatkov smo odkrili dele genoma, ki povečajo ali zmanjšajo tveganje za resen potek covida-19," je pojasnil eden od raziskovalcev David Ellinghaus.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus maska Covid-19 Svet Ugotovitve, ki bi morale skrbeti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 12:31 21.junij 2020.

    Bla bla bla bla ... Kar šteje so izključno pridružene bolezni, sladkorna, pritisk, .. pa nekaj naključja. In ja, po zadnjih študijah bistveno poveča rizik za slab konec zelo nizek nivo vitamina D. In obratno. Nič posebnega, če pomislimo, da ...prikaži več je vitamin D najbolj bistvena komponenta dobrega imunskega sistema.