Zdravje > Aktualno
3226 ogledov

Tudi to je epidemija: Na leto pri nas umre več kot šest tisoč ljudi

Oddelek za radiologijo na UKC Maribor UKC Maribor Oddelek za radiologijo na UKC Maribor
Na Onkološkem inštitutu opozarjajo, da obravnava bolnikov z rakom nikakor ne sme zastati, saj bi to lahko pomenilo večjo škodo na zdravju ljudi, kot jo povzroča okužba z novim koronavirusom.

Ob svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo danes, Onkološki inštitut Ljubljana (OI) opozarja, da tudi v epidemiji covida-19 smemo pozabiti na epidemijo raka, ki je danes eden najpomembnejših zdravstvenih problemov naše družbe. Po podatkih slovenskega registra raka letno na novo za rakom zboli več kot 15.000 Slovenk in Slovencev, več kot 6.000 jih zaradi raka umre.

Rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja spletna stran slovenskega registra raka.

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Rak in še covid: Kako poteka zdravljenje in kaj je s cepljenjem

V drugem valu bolj spodbudni podatki

''Na Onkološkem inštitutu že od pričetka epidemije COVID-19 opozarjamo, da obravnava bolnikov z rakom nikakor ne sme zastati, saj bi to lahko pomenilo večjo škodo na zdravju ljudi, kot jo povzroča okužba z novim koronavirusom. Na inštitutu smo sprejeli in izvajali številne stroge epidemiološke ukrepe za zaščito zaposlenih in bolnikov, ki so ranljiva skupina za okužbo s COVID-19, s katerimi smo uspeli zagotoviti nemoteno nadaljevanje specifičnega onkološkega zdravljenja ves čas epidemije. To je velik dosežek že sam po sebi. Veseli nas, da so v drugem valu epidemije delovali tudi presejalni programi za raka ZORA, DORA in Svit. Vse to se odraža v bolj spodbudnih podatkih o vplivu epidemije covid-19 na obvladovanje raka v Sloveniji za drugi val v primerjavi s prvim valom. Še vedno pozivamo prebivalce, da skrbijo za svoje zdravje, da se udeležujejo presejalnih pregledov za raka in da ob zgodnjih znakih ne odlašajo z obiskom pri zdravniku," opozarja strokovna direktorica IO Irena Oblak.

Onkološki inštitut | Avtor: Saša Despot Saša Despot
S podatki iz registra spremljajo tudi število novih bolnikov z rakom. Na IO ugotavljalo, da so v marcu, še izraziteje pa v aprilu zaznali, da je v dveh največjih centrih, na IO in v UKC Maribor, število novih  bolnikov z rakom v bolnišnici značilno padlo. Enako velja tudi za število novo postavljenih diagnoz.

IO: "Aprila smo zaznali kar 30 odstotni padec novih bolnikov. Število novih obravnav se je začelo znova povečevati  v maju in je že v juniju dosegla raven iz leta 2019."

"V avgustu in septembru 2020 smo obravnavali več novih bolnikov kot leto prej, vendar so presežki manjši kot so bili spomladanski primanjkljaji. S sprotnim opazovanjem smo analizirali tudi vpliv drugega vala epidemije. Ugotavljamo, da je drugi val epidemije manj vplival na število novih primerov  bolnikov z rakom – v novembru in decembru 2020 zaznavamo približno 10 odstotkov manj novih  onkoloških diagnoz," je pojasnila vodja Registra raka RS Vesna Zadnik.

V prvem valu precej manj napotnic

Podatki o izdanih napotnicah, ki jih vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje kažejo, da je bilo v aprilu 2020 izdanih precej manj napotnic za onkološko obravnavo – tako napotnic za prvi pregled, še večji upad pa so zaznali pri napotnicah za kontrolni pregled.

Že v maju 2020 se je število napotitev izenačilo z letom 2019. Med poletjem je bilo napotitev nekoliko več kot lani, v drugem valu epidemije jeseni pa značilnega upada napotitev niso zaznali. "Razloga za upad napotitev na onkološke obravnave v prvem valu epidemije ne poznamo – ne vemo torej, ali se ljudje sami v času epidemije niso s težavami obračali na osebne zdravnike ali je bil otežen dostop do osebnih zdravnikov ali pa je šlo za zmanjšanje napotitev s strani zdravnikov, najverjetneje pa gre za kombinacijo različnih vzrokov," še ugotavljajo. Dodajajo, da so v prvem valu obravnavali manj bolnikov; prestavili so jim kontrolne preglede ali jih obravnavali na daljavo. "Kakšen bo vpliv na dolgoročne kazalnike bremena raka, kot so preživetje bolnikov ali  razporeditev stadijev ob diagnozi, bomo realno lahko vrednotili šele na daljši rok, ko se bo  tudi videlo, kako hitro bomo zaostanke, predvsem iz prvega vala epidemije, na vseh nivojih  sistema uspeli nadoknaditi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • si_rob 22:32 04.februar 2021.

    Ti bodo tudi umrli od corona virusa.

  • roscha 16:12 04.februar 2021.

    Faking pol maj jih je šlo v krtovo zaradi COVIDa pa stoji država in nas *bejo v zdrav mozak. Dajmo zdej ustavit še vse skup zarad raka dokler mrtvi ne padejo pod "oranžno". FAK