Zdravje > Aktualno
13932 ogledov

Ugledni zdravnik: Na te stranske učinke ljudje sedaj ne pomislijo

zdravnik Profimedia
"Dosedanja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, je pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab," opozarja dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Na predlog zakona o predčasnem končanju življenja, ki ga je v parlamentarni postopek s podporo državljanov vložila Srebrna nit, se je odzval dekan Medicinske fakultete v Ljubljani Igor Švab.

"Zdravniki in medicina nismo nikoli nasprotovali temu, da se ljudem prihrani trpljenje ob koncu življenja. Vedno smo se trudili, da je tega trpljenja vse manj, in se bomo za to trudili tudi v prihodnje," zapiše mednarodno ugledni in izjemno cenjeni družinski zdravnik. 

Švab je seveda tudi član Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), ki zakonu zaradi možnosti aktivne vloge zdravnika ter možnosti zlorab, ostro nasprotuje. 

Švab poudarja, da ima vso pravico izbirati način zdravljenja, prostovoljno končanje življenja na način, ki ga predlaga ta zakon, pa po njegovem ne sodi v področje medicine. Pojasnjuje, da predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja nasprotuje tudi Senat
Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tako stališče sprejel soglasno, z vsemi 80 glasovi zdravnikov in zdravnic, članov senata.ž

Nespremenljiv pritisk na zdravnike

Rešitev v predlogu zakona, da bi bila pomoč pri samomoru in evtanazija zdravnikom naložena kot poklicna dolžnost, Švab vidi kot "nesprejemljiv pritisk na zdravništvo in na medicino kot stroko in je v nasprotju z načeli medicinske etike in profesionalizma, ki smo jim kot zdravniki in stroka zavezani že od takrat, ko se vpišemo na medicinsko fakulteto, še posebej pa potem, ko začnemo delati kot zdravniki."

Takšna rešitev ni ustrezna

Kot pravi ugledni profesor, razlogov predlagateljev zakona, zakaj so se odločili za predlog, ki močno posega v področje medicine, zakaj je bilo tako malo komunikacije z zdravniško stroko in kakšni so bili motivi predlagateljev, ne pozna: "V motive, zakaj so se odločili za tak predlog, se ne morem spuščati, ker jih ne poznam. Vem pa, da taka rešitev ni ustrezna. O tem govori tudi to, da so se v drugih državah odločili za drugačne rešitve, kjer ta usluga ne sodi v področje medicine in zdravstvenih storitev. Upam, da bomo do take odločitve prišli tudi v Sloveniji. In upam, da bo dialog obsežen, dolgotrajen in tak, da bomo prišli do nekega skupnega stališča, ki bo sprejemljivo za celotno družbo, tako medicino kot vse ostale in javnost."

Odgovoren bo tisti, ki je ta postopek izvedel

O argumentih predlagateljev, da je v zakonu vrsta varovalk, da ne bo prihajalo do zlorab, Švab odgovarja: "Zelo se bojim, da bo prihajalo do zlorab in težav. In ko bo prišlo do zlorab v teh postopkih, bo odgovoren tisti, ki je tak postopek izvedel. In po tem predlogu, kot je zdaj predlagan, se bo na sodišču znašel zdravnik. Ne bodo se znašli predlagatelji zakona, ne bodo se znašli tisti, ki so zakon predlagali, niti tisti, ki bi tak zakon sprejeli. Skrbi me tudi tisto, na kar zdravniki že ves čas opozarjamo, da bo evtanazija pokazala tiste svoje stranske učinke, na katere ljudje sedaj ne pomislijo tako pogosto. Predvsem je to – širjenje indikacij za evtanazijo, evtanazijski mobing in cela vrsta drugi stvari."

Zato je Stališče Katedre za medicinsko etiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani o predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja posameznika: "Dosedanja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, je pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab. Glavna varovalka proti evtanaziji in prostovoljnem končanju življenja posameznika (samomoru) je, da
zakona ni."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 26
  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 21:56 02.avgust 2023.

    Kult smrti.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:20 02.avgust 2023.

    Kot med.sestra z 35 leti delovnih izkušenj lahko zatrdim, da redno odhaja med osebje iz oddelkov, kjer negibno v mukah ležijo bolniki brez upanja na ozdravitev. Če zdravnik misli da je dovolj 5 min postati ob postelji in trpečemu predpisati ...prikaži več morfij humano dejanje, se motite. Mojo mamo ste imeli dve leti na morfiju, revica je ležala in nas niti prepoznala, ne govorila, ne jedla. A res mislite da smo domači brez čustev ? Ker želimo da se trpljenje konča? Ni vsakemu dano da pade dol in hipno umre.

  • Kmodri 07:11 02.avgust 2023.

    Še kako prav ima! Na Nizozemskem so evtanazirali pacienta, ki se je naknadno premislil glede evtanazije! In to po odločbi sodišča! Žalostno!