Zdravje > Aktualno
2162 ogledov

Uporabniki Facebooka: To odkritje znanstvenikov vam ne bo všeč

Facebook Profimedias
Zakaj si je treba vzeti pavzo od Facebooka.

Če vas škandal z družbo Cambridge Analyticom - zloraba osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja Facebook (FB) v politične namene v ZDA - še ni dokončno odvrnil od te družbene spletne strani, bo mogoče k temu pripomogla novica iz Avstralije. 

Mark Zuckerberg Resna opozorila Svet "Ta kriza lahko povsem uniči Facebook"

Študija raziskovalcev Univerze Brisbane je namreč pokazala, da deaktivacija FB strani povzroči drastično upadanje ravni kortizola v telesu. Kortizol je hormon, ki ga imenujemo tudi stresni hormon in pripravi naše telo, da se lahko primerno odziva na stresno situacijo. Hormon povezujejo z nespečnostjo, anksioznostjo, padcem imunskega sistema, povišanim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, dolgoročno pa tudi z razvojem raka, povzema Medical News Today.

FB je "moral dobiti" nazaj

Profesor na omenjeni univerzi Eric Vanman je skupaj s kolegi proučeval učinke "opuščanja FB-ja. Kot aktivnega uporabnika te strani pa ga je zanimal učinek takšne odločitve na raven stresa in splošno zdravstveno počutje: "Deset let že uporabljam FB. S kolegi sem že govoril o tem, da bi se mu moral občasno" odreči", vendar mi ni uspelo, saj sem imel vedno večje število prijateljev," je dejal profesor: "Ko mi je končno uspelo, sem začutil olajšanje, ki je trajalo več dni. Toda čez nekaj časa se je pojavil občutek, da mi interakcija s FB-prijatelji manjka in da jo moram dobiti nazaj," je pojasnil vodja raziskave.

Zaradi lastne izkušnje se je lotil raziskave

Lastna izkušnja je raziskovalca spodbudila, da se je skupaj s kolegi lotil eksperimenta, v katerem je sodelovalo138 aktivnih uporabnikov socialnega omrežja: šestdeset naključno izbranih udeležencev ankete se je moralo za pet dni popolnoma odreči Facebooku, preostalih 78 ga je aktivno uporabljalo naprej. 

Vanman in kolegi so udeležence raziskave spraševali o zadovoljstvu z življenjem, o stresu, osamljenosti in to pred in po izvedbi ekspirimenta. Da bi ugotovil ravni kortizola v telesu, so anketirancem vzeli slino.  

Kortizol se odziva na stres

Kortizol izloča nadledvična žleza. Kortizol pripravi naše telo, da se lahko primerno odziva na stresno situacijo.Težava nastane, ko je raven stresnih hormonov konstantno povišana, torej stres postane kroničen. To pomeni, da smo ves čas napeti in pozorni, kar lahko močno vpliva na naše zdravje. Zaradi povišane ravni kortizola lahko razdražen želodec, lahko doživljate napade panike ali pa celo postanete paranoični.

Pozitivni in negativni učinki

Znanstveniki so ugotovili tako pozitivne kot negativne učinke opustitve te spletne strani.  Anketiranci so bili  namreč v prvih dneh manj pod stresom, vendar se jim je raven kortizola ponovno povečala, saj so fb začeli pogrešati.

"Prejšnje študije so pokazale, da vsakodnevna uporaba fb-ja vpliva na slabo počutje uporabnika. Mnogi so zato izključili svoj uporabniški profil, drugi so si vzeli odmor, ki je trajal nekaj dni, tednov ali mesecev, "je pojasnil Vanman.

Abstinenca in raven kortizola

"Naša raziskava je pokazala, da že petdnevna abstinenca vpliva na raven kortizola. V kontrolni skupini, kjer z uporabo niso prekinili, smo zaznali višje ravni kortizola," je dejal profesor in opozoril na še eno zanimivo ugotovitev:  Pri osebah, ki smo  jim svetovali, naj se odrečejo FB-ju za pet dni, se je pokazalo, da so na splošno manj zadovoljni s svojim življenjem. Večina pa jih je bila zelo vesela ob koncu ekspirimenta, ko so vedeli, da bodo lahko obnovili staro navado," je še povedal prof. Vanman. 

Pozitiven učinek "odklopa" od družbenih omrežij je bil v tem,  da je večina anketirancev ta čas preživela v resničnem stiku s prijatelji, še piše v raziskavi.

 

Komentarjev 1
  • zdrej 13:46 10.april 2018.

    "... manj sivih celic v delu možganov, ki je zadolžen za občutek nagrade." In kaj naj to pomeni?