Zdravje > Aktualno
1534 ogledov

V DSO Ljutomer zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Nepravilnosti so ugotovili pri ravnanju z bolniškim perilom, prezračevanju prostorov, transportu umrlih in zagotavljanju tehničnih pogojev za izolacijo, to je vzpostavitvi treh con.

Končnih ugotovitev vseh nadzorov nad delom v Domu starejših občanov Ljutomer še ni, je pa zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti in odredila njihovo odpravo. 

V domu je med epidemijo prišlo do večjega izbruha okužb z novim koronavirusom, ki so ga le s težavo zatrli. V javnost so prihajala poročila o domnevno neustreznih ravnanjih vodstva doma in razhajanjih z osebjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je domu priskočilo na pomoč pri skrbi za obolele.

Tomaž Gantar Slovenija Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

Zdravstveni inšpektorat je uvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem določb zakonodaje, ki ureja področje nalezljivih bolezni. Kot so pojasnili, so ugotovili neskladnosti pri zagotavljanju minimalnih tehničnih pogojev za izvajanje programa, saj so se pri delu križali čisti in nečisti postopki in poti na oddelkih, v kuhinji, v garderobi in skladiščih.

Ugotovili več nepravilnosti

Nepravilnosti so ugotovili pri ravnanju z bolniškim perilom, prezračevanju prostorov, transportu umrlih in zagotavljanju tehničnih pogojev za izolacijo, to je vzpostavitvi treh con. Neskladnosti so ugotovili tudi pri izvajanju programa v delu, ki se nanaša na čiščenje, razkuževanje in ravnanje z odpadki, ter pri izvajanju izolacije, saj osebje ni bilo ločeno glede na to, ali delajo z obolelimi ali zdravimi oskrbovanci.

"Osebje na začetku epidemije ni imelo dovolj osebne varovalne opreme, ta se je nepravilno uporabljala, uporaba ni bila nadzorovana. Program usposabljanja zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih je bil pomanjkljiv, osebje pa ni bilo usposobljeno za pravilno uporabo osebne zaščitne varovalne opreme ter o pomenu ločevanja čistih in nečistih postopkov in poti. Standardni higienski ukrepi in higiena rok se niso dosledno izvajali," so ugotovili v inšpekciji.

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Slovenija Nove okužbe v domu starejših občanov, Ljutomerčani zahtevajo ukrepe

Zavezancu so zato inšpektorji odredili odpravo neskladnosti. V DSO Ljutomer pa so v odzivu za STA pojasnili, da so zaposleni in vodstvo dosledno upoštevali vsa priporočila in navodila inšpektorja, kar da je razvidno tudi iz zapisnika o inšpekcijskem pregledu z dne 29. maja 2020. V njem je po navedbah doma zapisano, da so bili vsi ukrepi realizirani.

"S tem smo v domu okrepili naš sistem obvladovanja tudi tako zahtevnih okužb, kot je covid-19," so sporočili in dodali, da je inšpektor zapisnik sklenil z ugotovitvijo, da "v predmetni zadevi ni razlogov za nadaljevanje upravnega postopka in se le-ta v skladu z 28. členom zakona o inšpekcijskem nadzoru zaključi z zapisom na ta zapisnik".

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pa je sklep o začetku strokovnega nadzora v domu izdala 28. aprila. Kot je za STA pojasnila predsednica zbornice Monika Ažman, so se z odgovornimi v domu in drugimi zdravstvenimi delavci pogovarjali 7. maja. Rok za posredovanje zahtevane dokumentacije so na prošnjo doma podaljšali do konca maja, drugi nadzorni obisk pa bo komisija izvedla ta mesec in potem izdala poročilo o končanem nadzoru.

Inšpektorat za delo oziroma njihova socialna inšpekcija pa na podlagi končnega poročila ugotavlja, da nima pravne podlage za uvedbo inšpekcijskega nadzora, saj so se razmere v domu že umirile, direktor in osebje pa so pri tem sodelovali ter spoštovali usmeritve in navodila za zajezitev okužbe, je za STA pojasnil glavni inšpektor na inšpektoratu za delo Jadranko Grlić.

Ob tem je poudaril, da izvajanje zdravstvenih storitev in dejavnosti ni v njihovi pristojnosti, ampak to nadzoruje zdravstveni inšpektorat. Zato k slednjemu spadajo tudi ugotovitve zdravstvenih delavcev o nečistih površinah, slabi organizaciji in usposobljenosti osebja ter dvom, da bodo direktor ter vodja zdravstvene nege in oskrbe upoštevali navodila za izvajanje zdravstvene nege.

Izvedli več nadzorov

Sicer je bilo po Grlićevih navedbah v Ljutomeru več nadzorov, v zadnjem so izrekli ukrepe za uskladitev kadrovske strukture s standardi, ureditev organizacije dela in dopolnitev kadrovskih normativov, kar je direktor izpolnil. O kadrovskih standardih, ki ne zadoščajo potrebam, je socialna inšpekcija več deset let opozarjala ministrstvo, vendar opozoril niso upoštevali, je ob tem opozoril Grlić.

Enako neustrezno stanje v domskem varstvu je po Grlićevih besedah pri zdravstvenem kadru, za odobritev več kadra pa se je zadnja leta Skupnost socialnih zavodov Slovenije neuspešno pogajala z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Skupnost je celo vložila tožbo, na problematiko pa že nekaj let opozarjajo s protesti in zahtevami tudi sindikati delavcev v domskem varstvu.

Tudi če bi bili v času epidemije covida-19 v domu Ljutomer vsi na delovnih mestih, osebja ne bi bilo dovolj. Podobno je bilo v domovih v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer so prav tako imeli večji izbruh okužb. Opažanja interventnih zdravstvenih delavcev iz bolnišnice o stanju v domovih so z njihovega vidika lahko upravičena, ni pa to stalnica v domovih starejših, je še dodal Grlić.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Tollifea
    Tollifea 01:00 06.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:07 05.junij 2020.

    V tem domu je bilo več nepravilnosti kot pravilnosti!! Vsi domovi po Sloveniji gledajo zgolj zhol na dobiček varčuje se pri številu kot pri plačah zaposlenih!! Dom ostarelih ne more delati z DOBIČKOM!! Še posebaj izstopa dom v Ljutomeru kjer ...prikaži več direktor Nemec gleda izključno na dobiček z tem zapostavlja zaposlene in varovance!!

Sorodne novice