Zdravje > Aktualno
18326 ogledov

V Sloveniji: Novi in prvi primeri v letu 2020

Ošpice Profimedia
Zbolela dva odrasla.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ) sporoča, da imamo v Sloveniji nove obolele z ošpicami. Gre za prva dva primera v letu 2020, zboleli sta odrasli osebi, oba primera sta predvidoma povezana z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel v novembru 2019. Skupno je NIJZ v letu 2019 zabeležil 48 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih.

Noben od obolelih otrok ni bil cepljen 

Med prijavljenimi primeri v letu 2029 je sedem otrok, pet jih je mlajših od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, pet bolnikov je iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let. "Deloma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (15), pa tudi trije kvartarni primeri. Med zbolelimi jih je bilo 13 cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, 9 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša," pojasnjujejo na NIJZ. 

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki povzroča veliko število smrti po svetu. Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku.

Znaki okužbe

Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja. Pred dnevi so na NIJZ povedali, da se na Infekcijski kliniki v UKC Ljubljana zdravi hudo bolna oseba.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 18:25 07.januar 2020.

    Odlično!! +49 imunih. To pomeni, da je Slovenija pridobila 0,002% na imunosti, kar prispeva k dosedanjih cca 42% imunih. Ne, če si cepljen, nisi imun, še posebej ne, če si starejši od 20 let. Ni pa nujno da oboliš, četudi ...prikaži več nisi cepljen ali nisi imun. To se zelo pogosto dogaja pri vodenih kozah (noricah), ko otroka izpostaviš ne vemkolikokrat, pa noče in noče dobit noric. Temu se reče genetska imunost pridobljena skozi generacije naravni izpostavljenosti. Dokazano s študijo, ki so jo opravili Rusi

Sorodne novice