Zdravje > Aktualno
10390 ogledov

V Slovenijo pripeljali 39 zamrznjenih človeških glav

Truplo
Da ameriško podjetje preiskuje FBI, jih ne skrbi ...

Zdravstveni inšpektorat se je s primerom uvoza anatomskih preparatov prvič srečal po poizvedovanju medijev o primerih uvoza delov človeških teles za raziskovalne namene, so pojasnili za STA in napovedali izvedbo nadzora. Po uvedbi preiskave FBI v ameriških podjetjih se je namreč izkazalo, da so dele trupel izvažali tudi v Slovenijo.

Truplo Razkrito Zdravje Slovenci iz Združenih držav uvažajo glave mrtvih

Razlog za preiskave ameriške zvezne policije FBI v ameriških podjetjih, ki izvažajo dele človeških teles za medicinske in raziskovalne namene, naj bi bil, da so podjetja izvažala tudi trupla, okužena z različnimi boleznimi (mrsa, hiv, hepatitis). To naj bi predstavljalo tveganje za okužbo tistih, ki manipulirajo s trupli v raziskovalne in učne namene.

39 zamrznjenih človeških glav

Kot še pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, bodo poizvedovanje o uvozu trupel v Slovenijo obravnavali kot prijavo.

Mediji so poročali, da so med letoma 2012 in 2014 v Slovenijo uvozili 39 zamrznjenih človeških glav, uvoznik pa je bil Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Anatomske preparate so potrebovali za izobraževanje specialistov otorinolaringologov. Kot so pojasnili, najzahtevnejših kirurških postopkov pri operacijah grla, vratu, nosu ali ušes se namreč ni mogoče učiti drugače kot na človeškem materialu, za učenje pa ne potrebujejo celega telesa.

Pri uvozu tujih teles ne vidijo nič spornega, zeleno luč je po poročanju medijev dala komisija za medicinsko etiko. Področje preprodaje delov človeških teles je v ZDA sicer povsem zakonito, a je med slabše reguliranimi. Človek za časa življenja podpiše papir, s katerim preda svoje truplo v raziskovalne namene. Posebna podjetja po njegovi smrti dele telesa lahko prodajo. Med njimi je podjetje MedCure iz Portlanda, ki na leto razpošlje okrog 10.000 delov človeških teles, od tega okoli 20 odstotkov v tujino.

Le stroške prevoza in priprave materiala

Odločitev za uvoz iz podjetja MedCure so v UKC Maribor sprejeli na podlagi pozitivnih ameriških in evropskih referenc ter podanih zavez o etičnem delovanju te institucije. Da ameriško podjetje preiskuje FBI, jih ne skrbi, saj so dobili pisno zagotovilo, da so darovalci izpolnili ustrezne izjave.

Ameriškemu podjetju so sicer plačali le stroške prevoza in priprave materiala od 500 do 700 evrov po glavi, kar da je po njihovih navedbah bistveno manj, kot bi plačali v Sloveniji.

Trupel za potrebe UKC Maribor pa na primer niso mogli zagotoviti na inštitutu za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete, saj so tam zavezani obljubi donatorjem, da bodo njihova telesa uporabili izključno na fakulteti v Ljubljani. Zaradi prostorskih omejitev so leta 2015 začasno ustavili sprejemanje soglasij bodočih potencialnih darovalcev, posmrtnih ostankov pokojnikov pa zaradi stiske s prostorom ne sprejemajo niti na mariborskem inštitutu za anatomijo, je poročala Televizija Slovenija.

Na inštitutu za anatomijo mariborske medicinske fakultete so za STA pojasnili, da uporabljajo samo kadavre, ki so jih osebno prostovoljno zapustili darovalci, ki so želeli svoje telo po smrti podariti v znanstvenoraziskovalne in učne namene. Ob tem so bili vpisani v register darovalcev in prejeli ustrezen dokument.

Na inštitut so bili pripeljani po smrti, z ustreznim vozilom za prevoz pokojnih, vsi so iz Slovenije, za vsakega posameznika pa imajo tudi podatke o boleznih, ki jih je prebolel ali preboleval in o vzroku smrti. Tistih, ki so imeli katerokoli izmed zelo številnih nalezljivih bolezni, vključujoč hepatitis, hiv, mrso in vse ostale, ne sprejemajo.

"Na Inštitutu za anatomijo Medicinske fakulteta Univerze v Ljubljani prejmemo dovolj teles v pedagoške in znanstvene namene. Vsi darovalci so prebivalci Slovenije," so za Žurnal24.si potrdili na inštitutu. Dodajajo, da iz tujine ne prejemajo teles: "V letu 2017 smo prejeli 74 teles darovalcev, ki imajo podpisano Izjavo o darovanju telesa v učne oziroma raziskovalne namene."

"Na telesih darovalcev se študentje učijo zgradbo človeškega telesa," še pravijo.

Komentarjev 12
  • crniovcar 10:51 14.februar 2018.

    jaz sem dal moje telo v znanstvene namene ..po 5h letih so mi javili da ne potrbujejo več le teh----zdej pa bodi pameten

  • McClain 10:43 14.februar 2018.

    s prijateljico, studentko medicine, bil na predavanju ameriškega zdravnika, ko jih je med predavanjem vprašal, koliko rok je vsak od njih seciral. Kar gledali so se med seboj in ne upali priznati, da so po štirje skupaj eno roko, ameriski ...prikaži več studentje pa vsak posebej po 4 roke. Vsakemu je jasno, kaj v vajenškem smislu to pomeni... To je edini način da se tega naučijo in sploh mi ni jasno, kaj s temi članki želite.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:23 14.februar 2018.

    Nobene napake ni v tem,da se učijo na organih in tkivih mrtvih ljudi.Edino,kar je napaka je v tem,da bi blo lepo videti glave uničevalcev Slovenije od 1991.leta naprej in to vsi po vrsti ne glede na farbo?