Zdravje > Aktualno
41 ogledov

V Veliki Britaniji se za HIV lahko testirajo doma

Zanimanje za testiranje na virus HIV je v Sloveniji še vedno nizko. (Foto:) Shut Žurnal24 main
Test, ki ga posameznik opravi sam, obljublja rezultat, ki naj bi bil pravilen v 99,7 odstotkih, in to v zgolj 15 minutah.

V Veliki Britaniji je od ponedeljka naprodaj prvi zakonsko odobreni test za virus hiv za domačo uporabo. Test, ki ga posameznik opravi sam, obljublja rezultat, ki naj bi bil pravilen v 99,7 odstotkih, in to v zgolj 15 minutah.

Test, ki ga je razvilo podjetje BioSure, bo pomagal odkriti okoli 26.000 ljudi, kolikor jih je po ocenah na Otoku okuženih s hivom, a tega še ne vedo. V Veliki Britaniji sicer s hivom živi skoraj 110.000 ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
 

Diskretno testiranje

"To, da veš, kakšen je tvoj status glede hiva, je ključnega pomena, začetek prodaje tega proizvoda pa bo ljudem omogočil, da se diskretno testirajo, ko želijo in kjer se počutijo udobno," je izjavila ustanoviteljica BioSure Brigette Bard.

Zgodnja diagnoza zmanjšuje tveganje za prenos bolezni na druge in prav tako povečuje učinkovitost sodobnih zdravil, s katerimi je to bolezen danes mogoče obvladovati. Kot je povedala vodja britanskega nacionalnega sklada za aids Deborah Gold, na otoku več kot 40 odstotkom ljudem s hivom diagnozo postavijo prepozno, kar pomeni, da so s hivom živeli najmanj štiri leta. "Ljudje, ki diagnozo dobijo pozno, imajo 11-krat več možnosti, da bodo prvo leto po njej umrli," je dodala.

Hiv Self Test, kot se imenuje proizvod za samotestiranje, se odzove na protitelesa - beljakovine, ki jih telo tvori v odgovor na virus - v kapljici krvi. Ob pozitivni diagnozi se na pripomočku za testiranje pojavita dve vijolični črtici. Na Otoku so imeli sicer posamezniki, ki so se bali, da so okuženi s hivom, doslej možnost, da so si doma odvzeli vzorec krvi in ga poslali v laboratorij. Na rezultate je ob takšnem testiranju treba čakati pet dni.

Novi test bo za zdaj na voljo le prek BioSurove posebne spletne strani in spletne trgovine britanske javne zdravstvene službe NHS, in sicer za 29,95 funta (41,8 evra), piše britanski časnik Mirror. Kot navaja AFP, je podoben test v ZDA na voljo že od leta 2012. Ameriški test da rezultat na podlagi krvi ali sline v pol ure.

Prepozne diagnoze

"Število okuženih s HIV v Sloveniji narašča," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ). Povečano letno število novih diagnoz okužbe s HIV po letu 2003 je po njihovih besedah predvsem posledica porasta novih diagnoz v tej skupini. V letu 2011 je delež okuženih s HIV v majhnem priložnostnem vzorcu moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, prvič v vsem obdobju po letu 1996, odkar sledijo delež s HIV okuženih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, presegel pet odstotkov. V letih 2012 in 2013 pa je bil ponovno nižji od pet odstotkov. Tudi v lanskem letu je bila pri dobri polovici oseb diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno, namreč takrat, ko bi že morali prejemati protiretrovirusna zdravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.