Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Večino bolezni srca in ožilja bi lahko preprečili

Zdravnik Shutterstock
Danes obeležujemo svetovni dan srca, ki letos poteka pod geslom "Za zdravo srce vseh in povsod!". Kar 80 odstotkov prezgodnjih bolezni zaradi srca in ožilja bi lahko preprečili.

Letos svetovni dan srca obeležujemo že šestnajstič; letos je poudarek na zdravju prijaznem okolju, ki posameznikom omogoča obvladovanje dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja: visok krvni tlak, previsoka vsebnost holesterola in trigliceridov v krvi, kajenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, nezdrava prehrana, stres. Bolezni srca in žilja so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj umre 17,3 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov.

"Zavedati se moramo dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola," opozarjajo v Društvu za srce in ožilje, pri tem pa izpostavljajo tudi, da družba prepogosto obsoja bolnika s srčno-žilno boleznijo, češ da je sam kriv za svojo bolezen, saj kadi, se nezdravo prehranjuje, se ne giblje dovolj.

"Vendar lahko okolje, v katerem živimo, delamo in preživljamo prosti čas, v veliki meri vpliva na možnost posameznika, da bo lahko izbral pravo pot do zdravega srca, ko se zanjo odloči," pravijo v omenjenem društvu. "Pogosto se soočamo s pomanjkanjem dostopa do zelenih površin za sprostitev in telesno dejavnost, varnih pešpoti, kolesarskih stez, z nezdravim načinom prehranjevanja v službi, večkrat pa tudi doma, s prekomerno ponudbo tobaka, alkohola in hitre prehrane na vsakem koraku, z izpostavljenostjo pasivnemu kajenju," opozarjajo.

Takšna okolja nas ovirajo pri sprejemanju odločitev, ki bi koristile zdravju srca, še menijo v omenjenem društvu in ob dnevu srca vabijo na svojo spletno stran, kjer najdete različne spodbude k dejavnostim za zdravo srce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.