Zdravje > Aktualno
23737 ogledov

Velikanska novost, zaradi katere ne bo treba več k zdravniku

Novost naj bi zaživela že jeseni.

Novost bo razbremenila tako bolnike kot družinske zdravnike. Kot je znano, slednji poleg pomanjkanja kadrov ves čas opozarjajo tudi na administrativne ovire, ki jim kradejo čas za bolnike.

"To je butasta administrativna obremenitev, ki jo je treba ukiniti, jemlje čas za druge paciente in krade denar zavarovalnici," je o napotnicah za kontrolne preglede, ki se jih jeseni končno ukinja, dejal Igor Muževič iz sindikata družinskih zdravnikov Praktikum.

"Za kaj za vraga takšna napotnica"

Za kaj gre? Po veljavni ureditvi se mora pacient vračati k osebnemu zdravniku, da bi mu ta izdal novo napotnico za kontrolni pregled k specialistu.

Najdaljša časovna veljavnost napotnice je namreč eno leto, v praksi pa se kaže, da je kontrolni pregled bolnika treba izvesti tudi po preteku tega obdobja. Ob tem se seveda pojavljajo še številni zapleti zaradi pretečenosti teh napotnic.

Zapravil ves dan

"Zakaj za vraga je potrebna takšna napotnica?" se je za naš portal, kjer smo že na začetku leta opozarjali na takšno nerazumljivo ureditev, vprašal jezni bralec.

"Na izvidu iz bolnišnice je pisalo, da moram sina čez nekaj tednov pripeljati na odvzem krvi. Še dobro, da sem prej poklical, ali se je treba naročiti, saj so mi povedali, da potrebuje novo napotnico. Njegova pediatrinja je bila takrat odsotna, tako da se potem ves dan zapravil, da sem prišel do te napotnice." je ponazoril.

Čakalnica v UKC Slovenija Pisanje napotnic za kontrolne preglede je treba ukiniti

Novost, po kateri za kontrolne preglede pri specialistu ne bo več treba vedno znova k osebnemu zdravniku, naj bi po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaživela že to jesen.

"Z ukrepom dajemo možnost, da napotni zdravnik, ki oceni, da bo bolnik potreboval kontrolni pregled preko enega leta, enostavno, z določitvijo datuma podaljša veljavnost napotnice, ki jo sicer v osnovi za zdravljenje izda osebni zdravnik," je pojasnila Ana Vodičar, ZZZS, ki je dodala, da na ZZZS za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov pripravljajo tudi nekatere druge ukrepe - na primer, da po novem ne bo več treba k zdravniku po bolniški list.

 

Ana Vodičar: "Do zdaj smo sprejeli več kot 15 tovrstnih ukrepov. Nekatere izmed ukrepov smo že realizirali – gre zlasti za tista opravila, pri katerih strokovna intervencija zdravnika ni potrebna, na primer za povračilo potnih stroškov."

Na stari napotnici bodo podaljšali datum

Tudi ukinitev napotnic za kontrolni pregled bo po mnenju ZZZS pomenila manj poti za zavarovance, torej lažjo dostopnost do zdravstvenih storitev.

"Za družinske zdravnike to pomeni razbremenitev, da sekundarnim zdravnikom ne bi dodali dodatnega dela, pa le ti ne bodo rabili izdajati nove napotnice, ampak bodo na stari podaljšali datum. Poleg tega ne bo več zadrege, ko zavarovana oseba pride na kontrolni pregled brez veljavne napotnice," je dodala Vodičarjeva.

Novost bo zaživela v okviru Predloga sprememb in dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer piše, da bo "napotni zdravnik glede na predvideni datum kontrolnega pregleda podaljšal veljavnost napotnice, če ugotovi, da napotnica osebnega zdravnika ne bi bila več veljavna na dan kontrolnega pregleda. Veljavnost napotnice bo podaljšal za določeno obdobje, v katerem bo opravljen kontrolni pregled, to obdobje pa ne sme biti daljše od dveh let, šteto od preteka obdobja veljavnosti napotnice, ki ga je na njej označil osebno zdravnik."

Predlog sprememb in dopolnitev je ministrstvo za zdravje že posredovali v medresorsko usklajevanje in javno razpravo, nato pa jo po ponovni obravnavi na upravnem odboru mora potrditi še skupščina ZZZS. Po optimističnem scenariju bi bila s soglasjem ministrstva v uradnem listu lahko objavljena jeseni.

 

Komentarjev 7
  • Avatar Nardialla
    Nardialla 01:17 07.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • Avatar Minovak
    Minovak 15:38 06.junij 2019.

    Ali ne bi bilo bolje, ko bi po zaključku zdravljenja zdravnik ali specialist, enostavno ukinila napotnico, ki bi trajala ves čas zdravljenja, to je nedoločen čas, tako pa se redi birokracija, ker je to pri nas "nujno potrebno".

  • crniovcar 10:09 06.junij 2019.

    saj niso krivi ministri,župani ..krivi so nesposobni razni šefi ,birokrati itd njih je treba zamenjat dati odpoved.-----..se da ,se da!!!!!