Zdravje > Aktualno
852 ogledov

Veliko zanimanje za cepljenje po nižji ceni, razpisali nove termine

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Ob svetovnem dnevu zdravja v sklopu preventivnih aktivnosti v ZD Ljubljana organizirajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za odrasle in otroke od 6. leta dalje po znižani ceni 22 eur za odmerek.

Ob svetovnem dnevu zdravja v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana organizirajo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po znižani ceni 22 evrov. Zaradi velikega zanimanja so razpisali dodatne termine, ki pa so že zasedeni.

Cepljenje proti KME ponujajo po ugodnejši ceni, ker se je ZD odrekel delom stroškov storitve cepljenja, je pojasnil zdravnik Nejc Planinc. Razliko med polno ceno cepiva in ugodnejšo ceno tako pokriva zdravstveni dom. Za subvencioniranje so se odločili, da razbremenijo že tako preobremenjene osebne zdravnike.

V ZD Ljubljana so prvotno subvencionirano cepljenje za odrasle in otroke od 6. leta organizirali danes. Ker je bilo zanimanje večje od pričakovanja in so bili termini v enem dnevu že zapolnjeni, so se odločili za razpis dodatnih treh terminov po enaki ceni, je na današnji novinarski konferenci pojasnila koordinatorica cepilnega centra ZD Ljubljana Urška Ivanc.

Dodatne termine so razpisali še za 21. april, 5. maj in 19. maj, vendar so bili tudi ti v eni uri že zapolnjeni. V ZD Ljubljana bodo medtem danes cepili okoli 150 ljudi. "Večinoma so naročeni, če pa kdo pride nenaročen, ga seveda vzamemo," je še dejala Ivanc.

"Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu vsekakor priporočamo, ker zdravila za to bolezen ni, se pa lahko uspešno preprečuje s cepljenjem. Učinkovitost cepiva je nekje od 95 pa kar do 100 odstotkov," je zatrdil Planinc. Dodal je, da je cepljenje sicer mogoče tudi pri osebnem zdravniku, vendar je tam cena polna.

V Sloveniji je od leta 2019 v program cepljenja uvedeno osnovno cepljenje proti KME za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto in odrasle, ki dopolnijo 49 let ter za zamudnike torej otroke, rojene v letu 2016 ali kasneje in tiste odrasli, ki so v letu 2019 ali kasneje dopolnili 49 let. Tri odmerke osnovnega cepljenja izbranim skupinam krije obvezno zdravstveno zavarovanje, je pojasnila Ivanc. Cepljenje se lahko opravi pri izbranem zdravniku.

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene V Sloveniji Zdravje Zakaj je brezplačno za 49-letnike, za 10-letnike pa ne?

Za osnovno cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi od enega do tri mesece po prvem, tretji pa pet do 12 mesecev po drugem. Cepivo začne delovati po drugem odmerku. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri starejših od 60 let so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

KME je bolezen osrednjega živčnega sistema. Približno tretjina obolelih ima trajne posledice, kot so trajna ohromitev živcev, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah, kronična utrujenost, motnje koncentracije in spomina, prizadetost sluha, en odstotek obolelih pa umre. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:55 07.april 2023.

    To se bere kot reklamni oglas iz STA in sliši kot, «navali narode još malo pa, nestalo». Raje naj pišejo o preventivnih merah kot, kako na zalogo obremenjevati imunski sistem.

  • franc078 13:17 07.april 2023.

    kdo ve s kakšnim cepivom to cepijo....nikoli več na nobeno cepljenje po židovskem nalogu!