Zdravje > Življenjski stil
6970 ogledov

Zakaj je brezplačno za 49-letnike, za 10-letnike pa ne?

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Zanimalo nas je, zakaj v Sloveniji pripada brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) odraslim, starim 49 let, in ne denimo otrokom, starim 10, 11 let ...

Kot so nam pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je bilo cepljenje odraslih proti KME s tremi odmerki cepiva v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) v letu 2019 uvedeno v program cepljenja.

Gre za rizično skupino

Omenjeno cepljenje se izvaja za osebe, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let, in pri zamudnikih (osebe, ki so dopolnile 49 let starosti v letu 2019 ali kasneje).

Na ta način je vsako leto proti KME cepljena ena kohorta slovenskih prebivalcev v starosti 49 let. Epidemiološki podatki namreč kažejo, da je obolevnost zaradi KME v Sloveniji najvišja v starostni skupini med 55 in 64 let.

NIJZ

Cepljenje v breme OZZ s tremi odmerki cepiva proti KME pripada tudi otrokom po dopolnjenem enem letu starosti ter zamudnikom (otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje).

"Cepljenje se vedno uvaja za določeno generacijo ali drugo rizično skupino in se s časom širi na celotno populacijo, tako kot je to tudi v primeru cepljenja proti KME," so še dodali in s tem morda namignili, da bo nekoč morda to cepljenje dosegljivo vsem prebivalcem Slovenije. 

Predlog, da se brezplačno cepljenje uvede za 49-letnike, je pripravil NIJZ, podprli so ga Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za infektologijo, RSK za splošno oziroma družinsko medicino ter RSK za pediatrijo, odobril pa ga je Zdravstveni svet maja 2017, so še pojasnili. 

Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo

Komu pripada brezplačno cepljenje v Sloveniji, lahko preberete v spodnjem prispevku: 

Otroci Po prvem letu Zdravje Starši, tudi to pripada vašemu otroku

"V Evropi so, poleg Slovenije, države z naravnimi žarišči KME še Avstrija, Švica, Nemčija, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška, Rusija, pribaltske in nekatere skandinavske države, pojavljajo pa se tudi nova žarišča," opisujejo na NIJZ. Obolevnost za KME je v posameznih žariščih Evrope in tudi po državah zelo različna, Slovenija spada po njihovih podatkih med države z najvišjo obolevnostjo v Evropi. V zadnjem desetletju je za KME v Sloveniji zbolelo povprečno 250 oseb letno.

Komentarjev 13
  • miho 09:24 02.marec 2023.

    ni brezplačno, ker je plačano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

  • BenX 09:15 02.marec 2023.

    Sem dal otroka cepit ker smo res veliko po gozdovih. Enkrat in nikoli več. Blagi epileptični napadi oz. nekaj temu podobnega so trajali 2, morda 3 leta. Pojavili so se kak teden po cepljenju. Konstantno mižikanje in trzanje z očmi ...prikaži več in glavo. Ko začneš malo brat po internetu vidiš, da je tega kar dosti.

  • rd2dmk2 09:00 02.marec 2023.

    takole nekoč sem prišel domov z 13 klopi, pa sem še živ, skoraj vsak dan sem v gozdu pa kaj prinesem domov in če sem pošten mi ni treba niti v gozd, včasih ko sem cel dan na domačem vrtu ...prikaži več in kosim, obiram sadje in podobno pa najdem kakšnega krvoloka. pa zaenkrat, tok, tok trkam na les, sem še zdrav in živ. če bi bilo pa tako , pa ne vem, kako si upate vsak dan se vset v avto in sekam popeljat. imate večjo možnost da pridete v trugo. torej molite se in cepite se proti vožnji.