Zdravje > Aktualno
1797 ogledov

Vlada v likvidacijo zavoda, ki je dvignil ogromno prahu

Otroška srčna kirurgija
V skladu z odlokom bo vlada najpozneje v 30 dneh sprejela sklep o začetku redne likvidacije zavoda.

Vlada je danes sprejela odlok o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB). Odlok ukinja NIOSB, saj ob vzpostavljenem programu v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ter razmeroma majhnem številu bolnikov ni smiselno, da bi enako dejavnost izvajal ločeni javni zdravstveni zavod.

Otroška srčna kirurgija Zdravje otrok Zdravje Otroška srčna kirurgija: Upajo, da bodo za to "nacionalno sramoto" kaznovani

Kot so po seji vlade zapisali na družbenem omrežju Tumblr, vodstvo UKC Ljubljana zagotavlja, da ima vzpostavljen delujoč program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Izvajajo številne aktivnosti za dodatno izboljšanje organizacije zdravstvene obravnave, kadrovskih zmogljivosti, izobraževanja, strokovnosti, komunikacije s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami in reševanja pritožb bolnikov.

Čakalne dobe za preglede in hospitalizacijo so znotraj dovoljenih, prav tako pa je program zastavljen tako, da zagotavlja 24-urno zdravstveno obravnavo bolnikov, so poudarili v vladnem uradu za komuniciranje.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: Fakin se je končno odločil

UKC Ljubljana bo tudi v prihodnje sodeloval s češkim mednarodno uveljavljenim Otroškim srčnim centrom Motol iz Prage in v izjemnih primerih, ko primarna partnerska ustanova ne more obravnavati bolnika, tudi z drugimi mednarodno priznanimi centri iz Massa, Dunaja, Münchna in Tel Aviva.

Sredstva bodo vrnili

V odloku je določeno, da se sredstva NIOSB vrnejo v integralni državni proračun. V skladu z odlokom bo vlada najpozneje v 30 dneh sprejela sklep o začetku redne likvidacije zavoda. Takrat bo znana tudi ocena stroškov likvidacije. Natančna višina sredstev, ki bo vrnjena v proračun, bo znana po koncu likvidacijskega postopka. Mandat vršilca dolžnosti direktorja in organov zavoda bo prenehal z dnem uveljavitve odloka, so še sporočili po seji.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: "To je nacionalna katastrofa, ki jo mora raziskati komisija"

Iskanje rešitve za program otroške srčne kirurgije je zaznamovalo že zadnje mesece lanskega leta. Ideja, da bi jo našli v samostojnem inštitutu, je dokončno ugasnila 11. decembra z odločitvijo ministra za zdravje Sama Fakina, da bo vladi predlagal ukinitev NIOSB, ki ga je vlada Mira Cerarja ustanovila konec leta 2017, nikoli pa ni res zaživel.

Igor Gregorič Novi zapleti Zdravje Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.