Zdravje > Aktualno
6887 ogledov

Vrnila se je gripa, tudi to je razlog

Gripa, kašelj Profimedias
Razlog za večje število primerov okužb z virusom gripe in drugimi respiratornimi virusi bi morda lahko pripisali povečanju medosebnih stikov ob umikanju epidemičnih ukrepov, kar različnim virusom do neke mere olajša širjenje po populaciji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v zadnjem obdobju beleži večje število primerov okužb z virusom gripe, a se razmere umirjajo. V prejšnjem tednu od 4. do 10. aprila so potrdili 119 okužb z virusom gripe, kar predstavlja 10 odstotkov testiranih vzorcev. Teden pred tem je delež znašal 13 odstotkov.

Tudi na ljubljanski infekcijski kliniki beležijo nekoliko večje število primerov gripe, predvsem pri otrocih, je v ponedeljek pojasnila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Kot je dejala, na kliniki beležijo manj primerov kot v sezonah pred epidemijo covida-19, a hkrati več primerov kot lani, ko sezone gripe zaradi strogih epidemičnih ukrepov sploh ni bilo.

Tudi pediater Gorazd Kalan je za STA potrdil, da je obravnaval nekaj otrok z znaki gripe. Sam bi težko ocenil, če gre v trenutnem obdobju za vrh števila okužb z virusom gripe, "se pa letošnja zaradi epidemije covida težka zima podaljšuje." Kot je pojasnil, so pediatri v tem obdobju običajno že zaznavali upad števila primerov respiratornih okužb pri otrocih.

Razlog za večje število primerov okužb z virusom gripe in drugimi respiratornimi virusi bi po njegovih besedah morda lahko pripisali povečanju medosebnih stikov ob umikanju epidemičnih ukrepov, kar različnim virusom do neke mere olajša širjenje po populaciji. Razlogov je gotovo več, je še poudarila. 

Komentarjev 3
 • Avatar luckyss
  luckyss 01:22 15.april 2022.

  Gripa se ne šteje več kot Covid in tako povečuje dohodek zdravstvenih organizacij, ker je Omicron BA2 občutno preblag za takšno nategovanje sistema in ljudi...Ko (če bodo - odvisno od volitev) vladni strokovni Butalci tekli nov krog "show biznisa", se ...prikaži veče bo spet vsak prehlad in vsaka zlomljena roka štela med Covid...In takrat bodo razne gripe in ostale podobne bolezni spet "izginile"..

 • rd2dmk2 20:54 14.april 2022.

  več gripe zaradi povečanja medosebnih stikov. kaj a zdej lahko spet šef tajnico povalja, v službi in to brez maske al kaj ? mislim če tile dograrji niso ratal za pošten pošlatat po čelu. ha mamica zdej lahk da lubčka ...prikaži več atiju in pa še sinčeku za lahko noč. o sveta marija pomagaj, tile so res ubogi na umu in bog daj naredi da bo njihovo tvoje kraljestvo, ne pa tukaj zemeljsko.

 • miha.z 20:40 14.april 2022.

  Skor ne morm verjet kar berem, gripa se je vrnila, sj nikamor ni šla, pride in gre tako kot vsako leto.