Zdravje > Aktualno
1406 ogledov

Za 70 milijonov evrov nabav mimo zakona: Kdo bo odgovarjal?

klinični Saša Despot
Očitki ministrici, da se ni ustrezno odzvala na nepravilnosti

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ in odbor za zdravstvo sta danes nadaljevala februarja prekinjeno skupno nujno sejo o ugotovitvah revizije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za leti 2014 in 2015. Sklepe, ki jih je v zahtevi za sklic seje predlagala poslanska skupina SDS, je komisija sprejela, odbor pa jih je zavrnil.

Komisija za nadzor javnih financ je predlagala, naj ministrstvo za zdravje v 15 dneh pripravita predlog za takojšen sanacijski načrt UKC Ljubljana in ga posredujeta komisiji. Vlado in ministrstvo je tudi pozvala, naj takoj pokličeta k odgovornosti člane sveta in generalne direktorje, ki so UKC vodili v letih 2014 in 2015.

Odgovorna tudi ministrica

Prav tako je komisija izglasovala sklep, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc objektivno odgovorna za nepravilnosti, ki jih je v ljubljanskem UKC razkrila revizija. Sicer je enaka usoda kot sklepe, ki so jih predlagali poslanci SDS, doletela tudi sklepa, ki sta naknadno prišla iz poslanske skupine SD. Komisija ju je podprla, odbor pa ne.

S prvim od obeh sklepov je komisija pozvala Nacionalni preiskovalni urad, državno revizijsko komisijo in računsko sodišče, naj sprožijo ustrezne postopke proti članom svetov in direktorjem v javnih zdravstvenih zavodih, ki kršijo pravila javnega naročanja. Z drugim sklepom pa je komisija pozvala vse tri institucije, naj DZ vsake tri mesece poročajo o izvedenih postopkih.

Naročila mimo zakonov

Ugotovitve revizije računskega sodišča o pravilnostih nabave medicinske opreme in zdravstvenega materiala v UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 je na današnji nujni seji povzela namestnica predsednika sodišča Mojca Planinšek. Ključno razkritje je bilo, da je UKC v času, ki ga je pod drobnogled vzela revizija, 54 odstotkov nabave oz. za 70 milijonov evrov izvedel mimo zakona o javnem naročanju.

Računsko sodišče je revizijo posredovalo tudi policiji z naznanilom tistih oseb, za katere je ocenilo, da so odgovorne za ugotovljene nepravilnosti. V letih 2014 in 2015 so se na čelu UKC zvrstili trije vršilci dolžnosti generalnega direktorja Simon Vrhunec, Andrej Baričič in Brigita Čokl. Vodja nabave v tem času je bil Bojan Uran.

klinični Računsko sodišče Zdravje V UKC Ljubljana nezakonito kupili za 70 milijonov evrov medicinske opreme

Jelka Godec (SDS) je v današnji razpravi ministrstvu za zdravje očitala, da se ni ustrezno odzvalo na nepravilnosti, ki so se dogajale v ljubljanskem UKC. Po njenih besedah za zaskrbljujoče stanje, ki ga je ugotovilo računsko sodišče, niso objektivno odgovorni le tedanji vodilni v zavodu, ampak tudi ministrica.

Ministrstvo ni naredilo vsega

Tudi Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) in Jan Škoberne (SD) sta ocenila, da ministrstvo v primeru UKC ni naredilo tega, kar bi moralo. "Nekdo bi moral odgovarjati za nepravilnosti," je poudarila Bizjak Mlakarjeva. Po njenih besedah gre namreč za pomembno vprašanje zaupanja bolnikov v največjo bolnišnico v državi in nasploh v zdravstveni sistem.

Kar nekaj poslancev je zdajšnje vodstvo ljubljanskega UKC na čelu z generalnim direktorjem Alešem Šabedrom pozvalo, naj v dobro bolnikov čim prej uredi stanje v zavodu. Šabeder se je odzval s pojasnilom, da je njegova ekipa že pripravila akcijski načrt popravljalnih ukrepov, ki jih je UKC naložilo računsko sodišče.

UKC Ljubljana Revizija Zdravje Aleš Šabeder razkril podatke notranje revizije glede javnih razpisov

Milojka Kolar Celarc je izrazila začudenje, da se ji pripisuje objektivna odgovornost za dogajanje v UKC. Po njenih besedah takšna kritika ne upošteva omejenih pristojnosti ministrstva v odnosu do vodstev in svetov javnih zdravstvenih zavodov. Pri tem je znova naštela ukrepe, ki jih je po njenih besedah ministrstvo sprejelo za učinkovitejše javno naročanje.

V razpravi so sodelovali tudi nekdanji vodilni v UKC. Vrhunec je poudaril, da ne želi polemizirati z ugotovitvami revizije, ampak z njihovimi interpretacijami v javnosti, ki ustvarjajo vtis, da se je v UKC dogajala kraja javnega denarja. Zagotovil je, da ne on ne njegovi sodelavci v tedanjem vodstvu niso ukradli niti evra. Kakršnokoli krivdo je zanikal tudi Uran.

Komentarjev 2
  • Kocka 14:48 16.marec 2018.

    Nihče ne bo odgovarjal, kot vedno.

  • Avatar Leon
    Leon 14:37 16.marec 2018.

    Primite tatu ! Lejte ga ,tega s kapo ta je glavni krivec za stanje v naših bolnišnicah !