Zdravje > Aktualno
14483 ogledov

Za srce: Zelo je pomembno ob kateri uri zaužijete zadnji obrok

Srce
Vsako 1-odstotno povečanje kalorij, zaužitih zvečer, poveča verjetnost za višji krvni tlak...

Znano je, da se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva, metabolizira nekoliko drugače in glede na čas obroka različno prispeva k nabiranju ali izgubi odvečnih kilogramov.

Najnovejša ameriška raziskava je sedaj pokazala, da je še kako pomembno kdaj jemo, pri ženskah, ki so po 18-uri zaužile večji del svojega dnevnega deleža kalorij, so namreč ugotovili večje tveganje za razvoj srčno- žilnih bolezni.  

Študija, ki so jo predstavili na nedavnem kongresu Ameriškega združenja za srce, je sledila prehranskim navadam 112 žensk, katerih povprečna starost je bila 33 let. 

Zadnjih dvajset let Zdravje Srčni napadi: Opozorilo, pojavnost napadov narasla pri mladih ženskah

Zdravje srca in ožilja udeleženk so ugotavljali na začetku študije in leto dni kasneje; merili so jim krvni tlak, holesterol, krvni sladkor, poleg teh dejavnikov tveganja so ugotavljali še telesno aktivnost teh žensk, kako se prehranjujejo, njihovo telesno težo in kajenje. Na podlagi teh dejavnikov so znanstveniki izračunali oceno zdravja srca in ožilja za vsako posebej.

"Doslej so bili pristopi za preprečevanje srčnih bolezni osredotočeni na to, kaj jemo in koliko jemo. Prelimenarni rezultati kažejo, da lahko že s preprosto premembo življenjskega sloga, z načrtovanim uživanje hrane, ki pomeni, da pazimo kdaj in kaj pojemo v večernih urah, zmanjšamo tveganje za bolezni srca" je povedala avtorica študije Nour Makarem z Univerze Kolumbija. 

Vsako 1-odstotno povečanje kalorij, zaužitih zvečer, poveča verjetnost za povišan krvni tlak, indeks telesne mase in slabši dolgoročni nadzor krvnega sladkorja, še piše v raziskavi, ki jo povzema Science News. 

dezurni@zurnal24.si


 
 

Komentarjev 5
 • Avatar ceja
  ceja 14:34 18.november 2019.

  Iščem moškega za odprto razmerje! Lahko me kontaktirate preko tega portala - www.GetMeets.com

 • perhan63 12:55 18.november 2019.

  kaj pa uni k majo nočne?

 • Avatar drecos
  drecos 12:28 18.november 2019.

  bla bla bla

Sorodne novice