Zdravje > Življenjski stil
6741 ogledov

Srčni napadi: Opozorilo, pojavnost napadov narasla pri mladih ženskah

Študija je pokazala, da je pojavnost srčnih napadov (miokardni infarkt) pri mlajših ženskah danes višja kot pred 20 leti.

Študija v ZDA je pokazala, da je pojavnost srčnih napadov (miokardni infarkt) pri mlajših ženskah danes višja kot pred 20. leti. "Gre za pomembno sporočilo, ki ga je treba upoštevati. Dejstvo je namreč, da je med mlajšimi bolniki vedno več srčnih napadov. Največje povečanje zaznavamo med mladimi ženskami,"  je za CNN povedala Melissa Caughey, avtorica študije in raziskovalka na oddelku za kardiologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Severni Karolini. Raziskavo so objavili v reviji Circulation.

Dr. Matija Cevc: "Do srčnega infarkta pride, ko srčna mišica ni zadostno prekrvavljena in ne prejme dovolj kisika. To se običajno zgodi takrat, ko se zamaši katera od koronarnih arterij. Kako velika je ta arterija in kateri del srca prehranjuje, pa določa, kako velik del srčne mišice bo prizadet in kako zapleten bo sam infarkt ter kako hude bodo posledice."

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Dejavniki tveganja

Znanstvenikom še ni povsem jasno, zakaj se srčni napadi pogosteje pojavljajo pri mlajših ženskah in zakaj pogosteje, kot pred dvajsetimi leti. Domnevajo, da je za to kriva današnja epidemija debelosti. V isti starostni skupini je namreč v ZDA precej več debelih deklet kot fantov, kot je znano, pa je debelost velik dejavnik tveganja za visok krvni tlak (hipertenzijo) in sladkorno bolezen, kar seveda vpliva na srčni napad. "Poglejte si še druge dejavnike tveganja, ki so posledica življenjskega stila te starostne skupine.Veliko več časa kot v preteklosti preživijo za mizo in niso fizično aktivni. Poleg tega pomanjkanje spanja in povečan stres zvišata krvni tlak, ki je prav tako dejavnik tveganja," je opozorila razskovalka. 

Zdravje Srčni infarkt: Že mesec dni prej boste začutili te simptome

Ta študija, sicer izvedena v ZDA, je še pokazala, da za razliko od moških, za mlajše ženske s srčnim infarktom velja manjša verjetnost, da bodo prejemale priporočena zdravila.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Jana Bejba 17:05 26.februar 2019.

    To je dobro za te maščobe, ki si pravila, v primeru, ko si res suh in dobesedno sediš na kosteh.. Ker se rabiš zrediti od tega nezdravega načina prehranjevanja... Imaš bolečine v srcu, že od pljučnice. Tudi važno je na ...prikaži več neko število utripa srca.. Ni dobro, ko imaš prenizek utrip srca, poleg prenizkega krvnega sladkorja in tudi prenizkega pritiska. Ker te naprave za merjenje pritiska ti lahko zazna srčno aritmijo. Kaj pa mogoče rak, tumor? Ker nenadna velika izguba teže, je to znak, da imaš raka.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:20 25.februar 2019.

    Še mal več OH, cukra, rafiniranih rastlinskih olj in ostalo šaro jest, pa bo treba že kar epidemijo al pa kar pandemijo razglasit. :)