Zdravje > Aktualno
17471 ogledov

Začne se v ponedeljek, zaradi spremembe pričakujte naval

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo cepljenje proti gripi organizirano nekoliko drugače kot doslej. Pričakujte naval, vlada napovedala brezplačno cepljenje vsem.

Predlog petega protikoronskega zakona, ki ga je včeraj potrdil Odbor DZ za delo, v četrtek pa ga bodo na izredni seji sprejemali poslanci, ponuja brezplačno cepljenje proti gripi vsem, ki so vključeni v zdravstveno zavarovanje.

Za letos je bilo sicer sprva predvideno, da bo cepljenje proti gripi brezplačno za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, osebe z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev. Zaradi epidemije novega koronavirusa, ko zdravstvene oblasti pozivajo k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, je ministrstvo za zdravje predlagalo spremembo. Minister Tomaž Gantar je na primer opozoril, da sočasna okužba pri okuženem s koronavirusom bistveno poveča tveganje za zaplete in smrt.

Cepljenje proti gripi se začne proti koncu jeseni in traja vse, dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. "Cepljenje bo možno na območnih enotah NIJZ in pri osebnih zdravnikih. Na OE NIJZ bomo s cepljenjem predvidoma začeli v ponedeljek 19.10.," so nam pojasnili na Nacionalnem inštututu za javno zdravje (NIJZ). 

Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so na voljo na povezavi https://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-gripi-v-sezoni-20202021.

Obvezno naročanje

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela organiziran nekoliko drugače kot doslej, dodajajo na NIJZ. Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu.

 V zadnji sezoni 2019/20 proti gripi cepilo skoraj 143 tisoč oseb, to je okrog 6,9 odstotka prebivalstva, kar je precej več kot v predhodni sezoni (4,5 odstotka prebivalstva) ali še v prejšnji sezoni (4,1 odstotka). Prav tako se je znatno povečal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več, ki je znašal 18,8 odstotka (v predhodni sezoni 12,9 odstotka).

Pričakujejo naval

V  največjem zdravstvenem domu v državi, v ZD Ljubljana, kjer so lani proti gripi cepili 23 tisoč ljudi pravijo, da se bo letošnjo zimo zanimanje za cepljenje zagotovo povečalo.

Nasploh bo letos marsikaj drugače. Glede na to, da bo cepivo najverjetneje zastonj, so tukaj še ukrepi zaradi novega koronavirusa, kar bo zahtevalo dodatno mero potrpežljivosti.  

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu

Tako se bo treba za cepljenje obvezno predhodno naročiti. "Cepljenja bodo potekala tako pri osebnih zdravnikih kot tudi v okviru cepilnih ambulant, kamor se bodo pacienti naročili preko ambulante osebnega zdravnika. V izogib čakalnim vrstam in pa zaradi upoštevanja vseh ukrepov glede na trenutno epidemiološko situacijo bo za cepljenje proti gripi obvezno naročanje, prav tako se bo cepljenje izvedlo pri osebah, ki bodo brez znakov ali simptomov za COVID. V primeru okužbe zgornjih dihal, vročine, je potrebno cepljenje prestaviti," opozarjajo v ZD Ljubljana. 

Pet minut prej, izpolnite vprašalnik

Ob prihodu v zdravstveni veljajo pravila oziroma ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s Covidom – vstop v zdravstveni dom največ 5 minut pred terminom, obvezna maska in razkuževanje rok pred vstopom, medosebna varnostna razdalja vsaj 1,5 metra.  "Zaželeno je, da vsi naročeni pacienti za cepljenje s seboj prinesejo izpolnjen vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacienta pred obravnavo v ambulanti v času pandemije Covid-19 in vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenjem z izjavo o privolitvi v cepljenje," dodajajo. 

Cepivo enako kot lani

Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni, pojasnjuje NIJZ. Odvisno je od imunskega sistema posameznika. 

V sezoni 2020/2021 bo na voljo enako cepivo proti gripi kot lani, je februarja odločila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Sestavo cepiva namreč SZO za severno poloblo določa februarja

V Sloveniji bo na voljo štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca, ki vključuje štiri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v prihajajoči sezoni. Kot so nam pojasnili na NIJZ, gre za antigene, podobne sevom A/ Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (pandemski sev), A/ Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/ Washington/02/2019 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013 (Yamagata).

Cepiva verjetno ne bo dovolj 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi, kar najverjetneje pomeni, da ga ne bo dovolj za vse. Količine cepiva se namreč naročajo spomladi. Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi.

V preteklosti se je sicer že zgodilo, da je NIJZ naknadno naročal dodatne odmerke cepiva. Direktor NIJZ Milan Krek je pred dnevi za Dnevnik pojasnil, da bodo tako ravnali tudi letos, če bo treba. Ob bojazni, da cepiv ne bi bilo na voljo, saj so potrebe za tovrstno preventivo po svetu v epidemiji covida-19 večje, pa je Krek zagotovil, da so "proizvajalci povečano povpraševanje pričakovali in so se temu prilagodili".

Cepljenje Zdravje Proti gripi cepijo celo v lekarnah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • elat 12:16 14.oktober 2020.

    Po odzivu območnega NIJZ in mojega ZD nič od zapisanega ni res!

  • fiston 20:42 13.oktober 2020.

    Dvomim, da bo kak naval. Če imamo ukrepe proti covidu, bi ti morali še bolje delovati proti gripi, tako da potem neke potrebe ni, da bi se cepil, razen če hočeš pomagati hekimom, da ne bodo premlevali, če imaš gripo... ...prikaži več Sicer pa te testirajo za covid v vsakem primeru, pa če ni covid, potem je gripa....

  • tanci82 20:19 13.oktober 2020.

    Namesto da bi dodaten denar vložili v kaj bolj nujnega. Bruh!