Zdravje > Aktualno
240 ogledov

Zapletov vedno več, s prenovo do boljše intenzivne oskrbe

UKC LJ
Na oddelku, kjer zdravijo najtežje bolne nosečnice število sprejemov stalno narašča in je vsaj dvakrat večje, kot je bilo pred tridesetimi leti.

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Na Oddelku za intenzivno nego in terapijo Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana letno sprejmejo približno 1600 porodnic z novorojenčki, ki po carskih rezih in zapletenih porodih potrebujejo intenzivno obravnavo in zdravljenje. 

Ob odprtju oddelka pred 30 leti, ko je bila izgrajena stavba ginekološke klinike, so na oddelku na leto sprejeli 600 žensk z novorojenčki, medtem ko so jih lani sprejeli že 1000 več.

Naša največja bolnišnica potrebuje obnovo

Po tridesetih letih, odkar oddelek obstaja, so ga letos vendarle prenovili in danes tudi slavnostno otvorili. Prenova oddelka je stala 868.228 evrov, sredstva za prenovo pa je zagotovila naša največja bolnišnica: "Pacientke pa tu potrebujejo najzahtevnejšo zdravstveno oskrbo, da lahko dočakajo enega najlepših trenutkov v življenju. Univerzitetni klinični center Ljubljana, kot vsi veste, je v sanaciji. Na vseh klinikah, ne samo pri vas, se srečujemo s problemom stare, iztrošene opreme, aparatur, premalo kadra in starih zgradb. Torej tudi v vaši hiši, ki je lansko leto praznovala 30. rojstni dan. Skupaj bomo morali postaviti najbolj nujne prioritete na vseh področjih nabav," je dejal Aleš Šabeder, generalni direktor UKC Ljubljana.

Obnova oddelka, ki se bo tudi preimenoval v oddelek za intenzivno perinatalno medicino, je trajala nekaj mesecev, medtem ko so se nanjo pripravljali pet let.

Čez eno leto pa se obeta odprtje prenovljenih prostorov oddelkov za otroško intenzivno terapijo na ginekološki kliniki, kar bo financirala država.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Otvoritev urgence Zdravje Končno: Ležanja po hodnikih ni več

Prenovljen oddelek ima 7 sob in 21 postelj. Sedem jih je namenjenih intenzivni terapiji, 14 pa intenzivni negi. Ob posteljah so tudi posteljice za novorojenčke, tako da je omogočeno sobivanje mamic z novorojenčki ves čas, ko bodo mamice prebile v porodnišnici.

Poleg tega so dobili nove sobe za izolacijo, kjer zdravijo denimo nosečnice z gripo ali drugimi nalezljivimi boleznimi.

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Zapletov vedno več

Na oddelku, kjer zdravijo najtežje bolne nosečnice iz vse Slovenije, število sprejemov iz leta v leto stalno narašča in je vsaj dvakrat večje, kot je bilo pred tridesetimi leti: "Poleg tega, da stalno narašča število porodnic, ki jih sprejmemo po carskih rezih, narašča tudi število nosečnic, ki še v času nosečnosti potrebujejo intenziven nadzor zaradi svojih bolezni – to so nosečnice s hudimi kroničnimi boleznimi ali pa gestacijskimi boleznimi, kot je na primer preeklampsija. Na ta oddelek pa sprejemno tudi porodnice po težkih porodih, ki potrebujejo intenziven nadzor 48 ur. V leto 2017 smo imeli 1540 sprejemov, 1282 po carskem rezu, 181 po težkih porodih, 20 povratnic in 42 nosečnic. Če teh nosečnic ne bi intenzivno nadzorovali in zdravili, bi bilo treba, v večini primerov, nosečnost prekiniti, kar bi ogrozilo življenje prezgodaj rojenega otrok," je dejala Dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica Porodnišnice Ljubljana, KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.