Zdravje > Aktualno
19 ogledov

Zaradi alkohola 242 milijonov evrov

Zaspanost Profimedias
Vsak dan je zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v Sloveniji v bolnišnico sprejetih deset oseb. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji umre 725 oseb.

“V sprejemanju ukrepov alkoholne politike Slovenija zaostaja za najnaprednejšimi državami v Evropi,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ). Med 29-imi evropskimi državami se glede obsega uvedbe učinkovitih ukrepov uvršča na 16. mesto, medtem ko je po obsegu posledic zaradi škodljive rabe alkohola v samem evropskem vrhu.

Dodajajo, da se kar dobra četrtina moških in 16 odstotkov žensk v Sloveniji v starosti od 25 do 34 let opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje, s tem pa ogroža svojo lastno varnost in zdravje ter veča verjetnost za socialne, zdravstvene in druge posledice zaradi pitja alkohola. “Škodljivo pitje alkohola povzroča več kot 60 različnih bolezni, stanj in poškodb in je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za obolevnost, manjzmožnost in umrljivost,” opisujejo. Poleg tega je vsak dan zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v Sloveniji v bolnišnico sprejetih deset oseb. “Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji umre 725 oseb,” še pravijo.

Tudi denarna škoda

Na NIJZ opozarjajo, da škoda, povezana z alkoholom, močno prizadene državno blagajno.  “Zdravstveni in nekateri drugi stroški kot so prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja ali vandalizem, ki so povezani s pitjem alkohola, so bili v Sloveniji leta 2011 ocenjeni na 242 milijonov evrov, kar je več kot v državni proračun dobimo s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač,” pravijo. Po njihovi oceni bi bilo treba tem stroškom prišteti še nekatere druge, na primer stroške zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok.

Na NIJZ si med drugim želijo ukrepov na področju prepovedi rabe alkohola na športnih prireditvah, saj se je izkazal kot učinkovit ukrep alkoholne politike. “Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije imajo države prepoved rabe alkohola na športnih prireditvah urejeno na različne načine, nekatere z delnimi prepovedmi, druge s popolnimi prepovedmi na ravni celotne države,” pojasnjujejo. Na območju evropske regije ima 15 držav popolno prepoved rabe alkohola na športnih prireditvah, 20 držav pa ima delne prepovedi.

Komentarjev 1
  • bfilipe 10:27 24.februar 2015.

    ..dajte raje seštevati negativne bilance zaradi treznih odločitev bedastih politikov in sodišč, ki so največje brezno za ponor denarja..ti sami sebi delo delajo in neke blesave postopke, ki se nikoli ne končajo zaradi slabega in nepoštenega sojenja .. puste ta ...prikaži več drobiž in narod, ki je ži itak čist v p... in mu ne preostane kaj drugega da gre na pir..v tej gnili in blesavi državi..