Zdravje > Aktualno
1195 ogledov

Zaradi poraza tudi na urgenco

Nogomet EURO2020 SLO-AUT Saša Despot
Pri navijačih ekipe, ki zgublja, za 29 odstotkov večja verjetnost za kardiovaskularni zaplet.

Mnogim, predvsem tistim najbolj strastnim nogometnih navijačem je še kako poznano, kako jim lahko med gledanjem igre svojega najljubšega kluba ali reprezentance razbija srce. Nasploh študije kažejo, da se nam kot gledalcem nedvomno povišata srčni utrip in krvni tlak, podvoji pa se lahko tudi nevarnost srčnega napada.

Nogomet EURO2020 SLO-AUT | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zdaj znanstveniki opozarjajo, da lahko stres, ki ga povzroča gledanje nogometnih porazov, resnično poškoduje vaše srce - in vas celo ubije. Glede na najnovejšo raziskavo, ki jo povzema britanski portal Daily Mail, pri navijačih ekipe, ki izgublja, obstaja 29 odstotkov večja verjetnost za kardiovaskularni zaplet.

nogomet Avstrija-Slovenija Euro 2020 Šport Konec sanj za Slovenijo, oktober nas je hitro zbudil

Ker so glede nogometa moški ranljivejši, je v času nogometnih dogodkov - predvsem ob igranju reprezentanc na svetovnih ali evropskih prvenstvih -  na urgencah precej več moških, še piše v raziskavi v publikaciji Journal of Sports Sciences. "Srčno-žilne dogodke lahko sprožijo velik duševni stres in čustveni preobrati, ki so povezani tudi z nogometnimi tekmami."  Dodajajo, da je  "povečano uživanje alkohola in tobaka za lajšanje vznemirjenosti,"  lahko eden od dejavnikov, zato so obvezni previdnostni ukrepi. 

Pospešen srčni utrip

Sicer medicina še kako dobro ve, da športno vzburjenje vpliva na zdravje navijačev in gledalcev, zlasti na njihov srčno-žilni sistem. Kanadski znanstveniki so nedavno objavili študijo, ki je temeljila na raziskavi, opravljeni na zdravih prostovoljcih med gledanjem hokejskih tekem. Ta je pokazala, da se je utrip gledalcev pred televizorjem med tekmo pospešil za 75 odstotkov. Še slabše je s tistimi, ki tekme spremljajo v živo - njihov pulz se pospeši za 110 odstotkov,.

Srčni infarkti med prvenstvom v Nemčiji

Že pred leti so nemški kardiologi proučevali povezavo med pojavnostjo srčnožilnih zapletov in navijaštvom. Izbrali so dogodek, ki se je odvijal pri njih, med svetovnim prvenstvom v Nemčiji leta 2006 so pojave spremljali na celotnem področju Bavarske pokrajine. V zanimivi študiji so analizirali podatke iz urgentnih blokov v okolici Müncha, kjer so po srčnožilnem dogodku hospitalizirali nemške navijače, ki so bili med tekmami Nemčije v radiju 500 metrov od nogometnega prizorišča. Za vsakega obolelega so spremljali datum in lokacijo dogodka, končno diagnozo, spol, starost in predhodno zdravstveno anamnezo.

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Med svetovnim prvenstvom je bilo opazno več srčnožilnih dogodkov pri moških, kjer se je tveganje za srčni infarkt povečalo za več kot dvakrat, precej nižje je bilo tveganje pri ženskah (malo manj kot enkrat večje tveganje za srčno dogodek), so zapisali v povzetku študije v publikaciji New England Journal of Medicine.  

V vzorec je bilo vključenih 4279 bolnikov, ki so doživeli akutni srčnožilni dogodek (srčni infarkt ali akutno angino pektoris) med devetim junijem in devetim julijem 2006. V primerjavi z enakim koledarskim obdobjem leta 2003 in 2005 je bilo bistveno več srčnožilnih zapletov, raven le teh pa je bistveno narastla v izločilnih bojih, še posebej v polfinalu Nemčije proti Argentini.

Spanje Do pol ure Zdravje To je navada, ki pomeni manjše tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

Večje tveganje, kar trikratno, so nemški avtorji poročali pri tistih, ki so imeli že predhodno potrjeno koronarno srčno bolezen, ta pa je največkrat vzrok srčnega dogodka. Precej nižje tveganje so poročali pri posameznikih brez predhodno potrjene koronarne bolezni. V času tekem nemške reprezentance so bili hospitalizirani malce mlajši posamezniki (65 let) kot sicer (69 let) z nižjim krvnim tlakom in srčnim utripom.

Previdnostni ukrepi

Med svetovnim nogometnim prvenstvom v Južni Afriki - kamor se je med drugim uvrstila tudi Slovenija-  je britanska agencija za hrano izdala opozorilo vsem zagretim nogometnim navijačem, naj se na svetovno prvenstvo pripravijo z zdravo hrano, saj jim v nasprotnem primeru lahko grozi infarkt.

Urgenca Dan in ura Zdravje Pozor, v tem obdobju je tveganje za srčni infarkt največje

Opozorilo glede hrane je tako usmerjeno predvsem k milijonom moških (in nekaj manj žensk) sedečih športnih navdušencev, ki imajo čezmerno telesno težo in previsok krvni pritisk. Pri teh močna čustva in pospešeno bitje srca, podkrepljeni s tipično navijaško hrano in pijačo, hitro povzročijo resne težave, tudi zastoj srca.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice