Zdravje > Aktualno
1648 ogledov

Na to se je med pandemijo covida-19 povsem pozabilo

covid-19 Profimedia
"Žalovanje, izolacija, izguba prihodka in strah so povzročali različne duševne bolezni ali poslabšali obstoječa stanja," so zapisali pri WHO.

Pandemija covida-19 ima grozovit vpliv na storitve s področja duševnega zdravja po celem svetu, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Države že pred pandemijo niso veliko vlagale v duševno zdravje, med pandemijo pa nikakor niso uspele izpolniti povpraševanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO je opozoril, da so med pandemijo prezrli duševno zdravje. Glede na anketo, ki so jo opravili med junijem in avgustom, je bila skrb za duševno zdravje huje motena. Duševno zdravje je sicer v svoj načrt za odziv na pandemijo vključilo 83 odstotkov od 130 držav, a le 17 odstotkov držav je dejansko tudi dalo na voljo dovolj sredstev.

"To je pozabljen vidik covida-19," je dejala vodja oddelka WHO za duševno zdravje Devora Kestel. Pred pandemijo so države za duševno zdravje namenjale manj kot dva odstotka proračuna za zdravje in so že težko dohajale potrebe. Med pandemijo pa se je potreba dramatično povečala.

"Žalovanje, izolacija, izguba prihodka in strah so povzročali različne duševne bolezni ali poslabšali obstoječa stanja," so zapisali pri WHO. Posvarili so še, da so številni verjetno začeli pretirano uživati alkohol in droge, se soočajo z nespečnostjo in tesnobo.

Koronavirus maska Epidemija covid-19 Zdravje "Posttravmatska stresna motnja je 'simbol časa' kot histerija v začetku 20. stoletja"

Čeprav so bile prizadete vse države, so bogatejše imele manj težav z vzdrževanjem storitev. Najhuje so bile prizadete storitve s področja preprečevanja nastanka duševnih bolezni, omejitve potovanj pa so vplivale na bolnike, ki so imeli težave z dostopom do storitev.

So pa države uvedle nekaj inovativnih rešitev, med drugim s svetovanjem na daljavo, so pohvalili.

strah, stiska, koronavirus Koronavirus Zdravje Resno opozorilo glede karantene: Na to se bo treba pripraviti

WHO je v izjavi še opozoril, da potrebujejo več podatkov o vplivu covida-19 na duševno zdravje, saj je tovrstne raziskave opravilo manj kot deset odstotkov držav.

nočna mora sanje spanje posledice Zdravje Zaradi koronavirusa so tudi sanje drugačne, več je nočnih mor

Organizacija bo v soboto gostila dogodek, na katerem bodo pozivali k večjemu investiranju v varovanje in skrb za duševno zdravje. Na dogodku na družabnih omrežjih bosta med drugim sodelovala nogometaš Alisson Becker in Klas Bergling, oče švedskega glasbenika Aviciija, ki je umrl star 28 let.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 11:33 06.oktober 2020.

    WAW, do kakšnih znanstvenih resnic ste prišli po 8 mesecih. To je bilo malemu človeku jasno takoj, ko je videl kam pelje diktatura (tudi z vašo pomočjo)!