Zdravje > Aktualno
456 ogledov

Zato ni dobro mačk spuščati iz stanovanj

Mačke Žurnal24 main
Bolj kot so udomačene mačke oddaljene od ekvatorja, bolj verjetno je, da se bodo zunaj okužile s kakšnim virusom ali parazitom.

Mačke, ki jih lastniki spuščajo iz stanovanj, so trikrat bolj ogrožene, da se bodo okužile s patogeni ali paraziti, kot mačke, ki živijo med štirimi stenami, so potrdili znanstveniki v reviji Biology Letters. Na to pa morajo biti pozorni tudi ljudje, saj se lahko več bolezni z mačk prenaša na človeka, so še opozorili.

Znanstveniki so še ugotovili, da bolj kot so udomačene mačke vrste felis catus oddaljene od ekvatorja, bolj verjetno je, da se bodo okužile s kakšnim virusom ali parazitom, če bodo preživljale čas na prostem, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Z vsako dodatno stopinjo zemljepisne širine se poveča stopnja verjetnosti okužbe za štiri odstotke," je pojasnila vodja raziskave Kayleigh Chalkowski z univerze v Alabami.

Zemljepisna širina pomembnejša

Splošno prepričanje je sicer, da je na tropskih območjih več divjine in parazitov, zaradi česar bi lahko bile mačke bolj ogrožene, a se je izkazalo, da igra zemljepisna širina pomembnejšo vlogo.

V raziskavi so znanstveniki preučili več deset preteklih študij, ki so se ukvarjale z boleznimi pri mačkah, ki živijo izključno v notranjih prostorih, in tistimi, ki se jih spušča na prosto. Podrobneje so raziskali 19 različnih bolezni, ki se pojavljalo pri mačkah v več kot desetih državah.

Glede na izsledke so potrdili domnevno, da ne glede na to, kje živimo, bomo mačke bolj obvarovali pred nalezljivimi boleznimi, če jih ne spustimo na prosto. To je še posebej dober nasvet, glede na to, da se veliko bolezni prenaša z mačk na človeka, je dodala Chalkowska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.