Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Zdravniki bodo morali biti bolj odkriti

Zdravniška napaka Profimedias
V Veliki Britaniji so sprejeli nove smernice za zdravstveno osebje, ki bo moralo biti bolj odkrito v primeru, da gre kaj narobe.

Na Otoku so sprejeli nove smernice nacinalnega zdravstvenega sistema (NHS). Britanski zdravniki bodo morali biti v primerih, ko gre kaj narobe, bolj odkriti z bolniki. Nove smernice prav tako jasno določajo, da morajo biti bolniki in njihovi svojci v takem primeru deležni opravičila.

NHS je že aprila uvedla pravilo, da morajo zdravstvene organizacije pod njenim okriljem, pa tudi zasebne, odkrito priznati napake in to čimprej. Enako pravilo se bo po novem nanašalo tudi na posamezne zdravnike. Nove smernice jasno določajo, da se mora zdravstveno osebje, ko gre nekaj narobe, čimprej opravičiti bolnikom in jim pojasniti, kaj to pomeni za njihovo zdravje. Prav tako izrecno navajajo, da morajo biti bolniki in svojci deležni opravičila na štiri oči, v izogib vsakršnim dvomom pa celo svetujejo, da se tako opravičilo glasi: "Žal mi je."

Zaradi kritik 

Do novih smernic prihaja, ko se je NHS zaradi pomanjkljivosti in včasih grozljivih napak v zdravstvu znašla pod plazom kritik. Za razburjenje javnosti je poskrbel predvsem primer bolnišnice v grofiji Mid Staffordshire, kjer so zdravniki in negovalci zanemarili oziroma nezadostno poskrbeli za več sto bolnikov. Za "nevarne" so bile v zadnjem času označene tudi številne ordinacije in druge zdravstvene ustanove v Londonu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.