Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Zdravstveno stanje stabilno, a resno

Medicinska sestra ebola EPA
Španski strokovnjaki mirijo, da ni razen medicinske sestre trenutno v Španiji nikogar, ki bi lahko prenašal virus.

Medicinska sestra, ki se je v Španiji pri oskrbi pacienta okužila s smrtonosno ebolo, je izoliran primer, so danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdili strokovnjaki v Madridu. Vsi ljudje, ki so s sestro prišli v stik, za zdaj ne kažejo simptomov okužbe z ebolo, še poudarjajo.

"Razen medicinske sestre trenutno ni nikogar v Španiji, ki bi lahko prenašal virus. To je pozitiven signal za javno zdravje," je profesor medicine Fernando Rodriguez dejal po srečanju posebne komisije španske vlade za ebolo.

Nevarnost bo kmalu mimo

Antonio Andreu, direktor bolnišnice, kjer se zdravi okužena sestra, je zatrdil, da če se do 27. oktobra pri nobeni od oseb, ki so imele stik s Tereso Romero, ne bodo pokazali simptomi okužbe, bo nevarnost za nadaljnje širjenje virusa na ozemlju Španije mimo.

Z Romerovo naj bi imelo sicer tvegan stik 15 ljudi, med njimi njen soprog in dva zaposlena v lepotilnem salonu, kamor je sestra šla na voskanje. Vse te osebe so na opazovanju v bolnišnici, pri nobenem pa še niso zaznali simptomov okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Simptomi se sicer pri okuženih pojavijo v roku do največ 21 dni.

Zdravstveno stanje Romerove naj bi se medtem rahlo izboljšalo, po navedbah zdravstvenih oblasti je stabilno, a resno. Medicinska sestra se je okužila med oskrbo španskega misijonarja, ki se je okužil v Liberiji in so ga na zdravljenje pripeljali v Madrid. 25. septembra je nato umrl. Pri sestri so okužbo z ebolo odkrili 6. oktobra. Je prva oseba, ki se je z ebolo okužila izven Afrike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.