Zdravje > Aktualno
3173 ogledov

Že prihodnji lahko pričakujete klic

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana
Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa je bilo izbranih 18.963 storitev. Med njimi operacija hrbtenice - spondilodeza, operacija krčnih žil, posegi na mandljih pri odrasli v splošni anesteziji, druge ortopedske operacije gležnja in stopala, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, endoproteza kolena in drugi posegi.

Že tako dolge čakalne vrste v zdravstvu je dodatno podaljšala epidemija covida-19. Po zadnjih podatkih (1. september 2021) na specialista čaka 81.990 ljudi, nad dopustno mejo kar 35.967. Čakajočih za posege in operacije je 110.571, nad dopustno mejo 44.764.

Nedopustno dolge čakalne dobe bo ministrstvo skušalo skrajšati z javnim razpisom. V okviru nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022 so izbrali 62 ponudnikov, pogodbo pa jih je podpisalo 57, je v izjavi medijem povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Klicni center NIJZ bo v prihodnjem tednu začel klicati bolnike s seznama čakajočih.

Zdravniki Naše zdravstvo Zdravje Zdravniki kot "dvoživke": Je popoldansko delo vzrok za čakalne vrste?

Dva izvajalca sta od pogodbe odstopila, Poklukar pa pričakuje, da bodo v začetku naslednjega tedna prejeli podpisane pogodbe še treh izvajalcev.

"V primeru, da covidne bolnišnice ne bi uspele realizirati programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete," je pojasnil Poklukar.

S prihodnjim tednom se po ministrovi napovedi začenja intenzivna implementacija razpisa. Klicni center Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo tako v naslednjem tednu začel klicati osebe s seznama čakajočih bolnikov, ki so 23. julija letos nedopustno dolgo čakali na izbrano zdravstveno storitev.

Rak prostate Zdravje Rak prostate: Čakanje na operacijo je mučno in neprijetno

Posameznika bodo po Poklukarjevih besedah seznanili z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti tako, da mu bodo ponudili točen termin operacije ali druge zdravstvene storitve na katero čaka, predvidoma že v oktobru oziroma ves čas trajanja razpisa.

"Bolnik ima možnost, da se za to ne odloči, kar pomeni, da se za njega nič ne spremeni in bo še naprej ostal na seznamu čakajočih bolnikov pri izvajalcu, pri katerem že sedaj čaka na izvedbo zdravstvene storitve," je pojasnil Poklukar.

Na razpis so se skladno z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu lahko prijavili tako javni zavodi kot koncesionarji in čisti zasebniki. So pa pri izboru imeli prednost javni izvajalci, sledili so koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici pa so bili zasebniki. Za izvedbo storitev so zagotovljena sredstva v višini 65 milijonov evrov.

Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa je bilo izbranih 18.963 storitev. Med njimi operacija hrbtenice - spondilodeza, operacija krčnih žil, posegi na mandljih pri odrasli v splošni anesteziji, druge ortopedske operacije gležnja in stopala, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, endoproteza kolena in drugi posegi.

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:59 24.september 2021.

    Od aprila leta 2017 čakam na operacijo spondilodeze na ortopedski kliniki v Ljubljani. V tem času so ne lani oktobra poklicali na poseg in ga dan pred posegom odpovedali zaradi covida. Še danes čakam na poseg , postal že tabletoman ...prikaži večn ker le z zdravili lahko blazim bolečine. Kaj se je dogajalo tam je znano. Evidentiranje zdravnikov ki niso delali... Zdaj ne pa res zanima če bom naslednji teden dobil klic in ponudbo za operativni poseg, ki sem ga pripravljen sprejeti kjerkoli v SLO .

Sorodne novice