Zdravje > Aktualno
37 ogledov

Zika bi se lahko širila tudi po Sloveniji

Zika EPA
Zika bi se lahko preko tigrastih komarjev poleti širila tudi po Sloveniji, opozarja WHO.

Virus zika, ki ga prenašajo nekatere vrste komarjev in je doslej prizadel predvsem Latinsko Ameriko, bi se lahko od zgodnjega poletja naprej širil tudi po Evropi.

Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v novem poročilu opozarja, da v nekaterih evropskih državah, tudi Sloveniji, obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da v Sloveniji do zdaj niso zaznali primera okužbe z virusom zika pri človeku. 

Tigrasti komar | Avtor: Katja Kalan Katja Kalan
Po navedbah WHO v 18 evropskih državah, poleg Slovenije med drugim tudi na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Španiji in Grčiji obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa zika, saj bi ga lahko prenašal v teh državah prisoten tigrasti komar

                  Zika bi se lahko širila tudi po Sloveniji

Tveganje različno od države do države

WHO je opozoril, da ob severovzhodnih obalah Črnega morja v Rusiji in Gruziji ter na portugalskem otoku Madeira v Atlantskem oceanu obstaja večje tveganje za prenašanje virusa zike. Razlog tiči v prisotnosti komarjev vrste Aedes aegypti, pri katerih je večje tveganje za prenašanje virusa kot pri tigrastih komarjih.

Ocene tveganja v Evropi so osnovane na dejavnikih, kot je ugodno podnebje za komarje, gostota poseljenosti, urbanizacija, pretekli izbruhi virusov, ki jih prenašajo žuželke ali druge živali, in transportne povezave.

"Danes objavljeni novi dokazi kažejo, da obstaja tveganje širjenja virusa zike v evropski regiji in da je to tveganje različno v različnih državah," je povedala regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab.

Poziv državam, naj se pripravijo

"S to oceno tveganja želimo v WHO obveščati in spodbuditi k pripravam v vsaki evropski državi glede na njeno stopnjo tveganja. Še posebej države z višjim tveganjem pozivamo, naj okrepijo svoje zmogljivosti in določijo aktivnosti, ki bi preprečile večji izbruh zike," je dodala.

Zika, otrok | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
O virusu zika je še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.