Zdravje > Aktualno
616 ogledov

Hitrost širjenja je zakrbljujoča, v Evropi prvi prenos virusa

kitajski virus 2019nCoV Profimedia kitajski virus 2019nCoV
Znanstveniki ocenjujejo, da bo do 4. februarja v kitajskem mestu Wuhan, kjer je decembra bolezen izbruhnila, okoli 190.000 okuženih. Bolezen se bo "utaborila v drugih kitajskih mestih, vse pogostejši pa bo tudi izvoz."

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo - trenutno je glede na navedbe kitajskih oblasti potrjenih primerov okužbe 4515. Prvi primer obolelega z novim virusom so pozno v ponedeljek potrdili tudi na Bavarskem v Nemčiji.

Gre za prvi prenos virusa na evropskih tleh. Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Potem ko so v Celovcu v ponedeljek izolirali 50-letnika zaradi suma okužbe z novim virusom iz Kitajske, so danes po pregledu rezultatov iz laboratorija sum ovrgli, 

33-letni Nemec, pri katerem so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo z novim virusom, se je okužil od kitajske kolegice med usposabljanjem v enem od podjetij na jugu Nemčije, so potrdile lokalne oblasti.

Kitajka, ki je v Nemčijo pripotovala iz Šanghaja, je v četrtek na letu proti domu prvič opazila simptome, podobne gripi, je danes na novinarski konferenci dejal vodja bavarskega državnega urada za zdravje in varnost hrane Andreas Zapf, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preden je iz Kitajske odpotovala v Nemčijo, so jo obiskali starši, ki prihajajo z območja Wuhana, od koder izvira virus. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je okuženi moški, pri katerem so se simptomi pojavili konec tedna, v ponedeljek prišel na delovno mesto, nato pa ob novicah o širjenju virusa vendarle privolil, da so ga hospitalizirali.

Nemec bil v službi, njegovi otroci pa v vrtcu

STA povzema, da zdravstvene oblasti na Bavarskem testirajo 40 njegovih sodelavcev in družinskih članov, ki so bili v stiku z njim. "Število okuženih bi se lahko še povečalo," je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi Nemec otroke.

Tudi na Japonskem se je z virusom okužil moški, ki pred tem ni bil na Kitajskem, in sicer naj bi se okužil od kitajskih turistov, ki so na Japonsko prispeli iz Wuhana.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsak povprečno okuži še dve do tri osebe

Do sedaj je bilo znano, da se koronavirusi prenašajo preko okuženih izločkov dihal, aerogoeno (po zraku), fekalno-oralno in preko onesnaženih predmetov. Znano je,  da se tudi nov koronavirus prenaša med ljudmi, kako intenziven je ta prenos, pa do sedaj niso vedeli.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Reuters navaja najnovejši raziskavi, v katerih britanski in avstralski znanstvenikii ugotavljajo, da glede na tretnutno stopnjo širjenja vsak bolnik povrečno okuži še dve do tri osebe, zato je ta novi virus težko kontrolirati. 

Ali se bo epidemija širila s to hitrostjo, je odvisno od učinkovitosti nadzornih ukrepov, pravijo raziskovalci, ki so izvedli raziskavo. Da pa bodo nadzorni ukrepi uspešni in bi obrnili trend epidemije, bi morali zajeziti prenos pri vsaj 60. odstotkih okuženih. 

Po drugi raziskavi, ki so jo opravili znanstveniki z univerze Lancaster, se v povprečju okužba preenese na 2,5 novih ljudi. Ocenjujejo, da bo do 4. februarja v kitajskem mestu Wuhan, kjer je decembra bolezen izbruhnila, okoli 190.000 okuženih. Bolezen se bo "utaborila v drugih kitajskih mestih, vse pogostejši pa bo tudi izvoz "v druge države, navaja Reuters. 

Raina MacIntyre, vodja raziskovalnega programa na inštituta Kirby na avstralski univerzi v Novem Južnem Walesu, je v soboto dejala, da se je okužba v zadnjih dneh zelo razširila, kar je po njenem zelo zaskrbljujoče. "Bolj kot se širila po drugih delih Kitajske, večje je tveganje za globalno epidemijo, " pravi znanstvenica. "Kar moramo storiti, je objava več informacij o dejavnikih tveganja, prenosu, inkubacijskem obdobju in epidemiologiji, da bomo lahko vedeli, kateri nadzorni ukrepi so najprimernejši," dodaja. Sicer se koronavirus, ki povzroča pljučne simptome, širi tudi med inkubacijo, česar pri koronavirusu, ki je povzročil SARS pred 20 leti, ni bilo.

Kako prepoznati novi virus

Na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe z novim koronavirusom ne moremo ločiti od preostalih povzročiteljev pljučnic, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno testiranje. Kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi, še ni znano. Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Inkubacija še ni poznana, glede na druge koronaviruse in prve podatke pa je verjetno med dvema in dvanajstimi dnevi, najbrž ne več kot štirinajst dni, sporočajo naši strokovnjaki. 

Slovenija pozorno spremlja dogajanje

Koronarivus je bil tudi glavna tema včerajšnjega sestanka koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, ki ga je sklicalo ministrstvo za zdravje. Slovenija pozorno spremlja razmere glede širjenja novega virusa. Pomembno pa je, da je Slovenija pripravljena, saj je možen vnos okužbe iz tujine, so sporočili po srečanju. 

Novi virus Zdravje V Sloveniji lahko pričakujemo uvožene primere

Pojasnili so, da je najbolj pomembno, da zdravstveni sistem takšne primere ujame in zmanjša tveganja za nadaljnje okužbe na minimum. V prihodnjih dneh bo Nacionalni inštitut za javno zdravje tudi vzpostavil telefonsko številko, kjer bodo odgovarjali na vprašanja o virusu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.