Zdravje > Aktualno
2667 ogledov

V Sloveniji lahko pričakujemo uvožene primere

Twitter
Na Kitajskem vse več mrtvih, virus se širi izven meja. Prvi sum na okužbo tudi v bližnjem Celovcu.

Nevarni koronavirus, ki povzroča pljučnico, je doslej terjal 81 življenj na Kitajskem, več kot 2700 ljudi je okuženih. Izven Kitajske so zaenkrat zabeležili devetindvajset primerov okužb s koronavisom, o obolelih poleg Kitajske poročajo še iz desetih držav; o petih v ZDA, v Avstraliji, Singapurju in Maleziji imajo po štiri, v Franciji, na Japonskem in v Južni Koreji pa so do danes zabeležili tri primere. 

Na Dunaju so danes ovrgli oba prva dva suma okužbe. Kitajska državljanka, ki so jo v nedeljo zvečer sprejeli v bolnišnico, ni okužena z novim koronavirusom. Hkrati sta se danes dopoldan pojavila dva nova suma pri avstrijskih državljanih, ki sta se vrnila s Kitajske, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. 

Skrbi tudi v sosednji Avstriji

Pri novih dveh sumih gre za moškega in žensko, oba sta državljana Avstrije, ki sta se danes dopoldan ločeno sama odpravila na eno od dunajskih bolnišnic. Oba sta po vrnitvi iz Kitajske dobila vročino in kašljata. Sedaj sta v bolnišnici v izolaciji. Ni še znano, ali sta se med potovanjem na Kitajskem mudila tudi v provinci Hubei, od koder se je virus začel širiti.

Nov sum okužbe so danes popoldne zabeležili tudi v Celovcu, kjer so eno osebo dali v izolacijo. Več informacij zaenkrat ni znanih, ali je oseba res okužena z novim koronavirusom, pa naj bi bilo znano v torek dopoldne.

Slovenija pozorno spremlja razmere in sodeluje z vsemi državami Svetovne zdravstvene organizacije glede širjenja novega koronavirusa, je danes po sestanku koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni dejala Mojca Gobec z ministrstva za zdravje. Zagotovila je, da so pripravljeni na morebiten pojav virusa v Sloveniji.

Pričakujemo lahko uvožene primere

Na sestanku so danes pregledali razmere in predlagali ukrepe glede novega virusa iz Kitajske. "Zelo pomembno je, da smo pripravljeni, ker lahko pričakujemo uvožene primere," je opozorila vodja direktorata za javno zdravje na ministrstvu Mojca Gobec.

Kot je pojasnila, je najbolj pomembno, da zdravstveni sistem takšne primere ujame in zmanjša tveganja za nadaljnje okužbe na minimum. Zdravstveni delavci so sicer že obveščeni o tem, kako morajo ravnati v primeru pojava suma okužbe z virusom, je potrdila predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

V prihodnjih dneh bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tudi vzpostavil telefonsko številko, kjer bodo odgovarjali na vprašanja o virusu, redno bo tudi osveževal spletno stran.

Maja Sočan z NIJZ je še poudarila, da je v okviru ukrepov pomembna tudi splošna higiena, predvsem higiena rok in skrb za svoje zdravje.

Glede potovanj na Kitajsko pa je ocenila, da jih je sicer bolje preložiti, če to ni res nujno, a je to odvisno od vsakega posameznika. "Potovanja na Kitajsko spremljajo številne negotovosti, pomanjkanje podatkov, prometne povezave so otežene. Vemo, da zmanjkuje mask," je povedala.

Potem ko so številna letališča, ki so imela povezavo s Kitajsko, uvedla nadzor telesne temperature, je Gobčeva pojasnila, da ta ukrep ni bil najbolj učinkovit. Prenos virusa je namreč možen tudi, če oseba ne kaže simptomov in nima povišane telesne temperature, je dodala.

"Termokamere so na videz zelo všečen ukrep, zavedati pa se moramo, da večina potnikov vendarle pride čez kopenske meje in ne na Brnik," pa je povedala Sočanova. Po njenem je precej bolj pomembno osveščanje, kaj je treba storiti, če nekdo kaže znake okužbe.

S podobnimi okužbami smo se sicer po besedah Lejko Zupančeve že srečali. "Koronavirusi niso nekaj zelo novega," je povedala. Ob tem je priznala, da jim glede obnašanja novega virusa še ni vse znano, ampak zaenkrat so med bolj ogroženimi predvsem tisti, ki imajo kronične bolezni in so bolj krhki.

WHO: Tveganje za okužbo z novim virusom na globalni ravni visoko

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem sporočila, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko. Ob tem so poudarili, da so pretekli teden narobe navajali, da je tveganje zmerno.

V poročilu o razmerah glede virusa, objavljenem v nedeljo zvečer, so zapisali, da je tveganje "na Kitajskem zelo visoko, na regionalni in globalni ravni pa visoko". V opombi so dodali, da so v objavah v četrtek, petek in soboto narobe navajali, da je tveganje na globalni ravni zmerno.

Tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib je pojasnila, da je šlo zgolj za napako v zapisu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebni odbor WHO sicer v četrtek novega koronavirusa iz Kitajske ni razglasil za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. "Stvar je jasna. Na Kitajskem so izredne razmere, vendar (virus) še ni postal grožnja svetovnemu javnemu zdravju," je tedaj povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Novi koronavirus je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu, od tedaj pa je na Kitajskem zahteval najmanj 81 smrtnih žrtev, več kot 2700 pa je okuženih. Več primerov so zabeležili tudi v več drugih državah, med drugim v ZDA in Franciji.

V provinci Hubei, ki je žarišče izbruha nove vrste koronavirusa, je danes umrlo že 24 ljudi, zabeležili pa so 371 novih primerov. Po družbenih omrežjih se medtem pojavljajo pretresljive fotografije in posnetki iz tega od sveta odrezanega mesta. 

Novi virus Zdravje Po bolnišnicah trupla kar na tleh, okužene prevažajo v škatlah

Osupljiv video, ki kroži po spletu, prikazuje moškega, ki zahteva, da bolnišnica  prevzame odgovornost in ne odvrača bolnikov. Njegov sorodnik umira in v njem ni postelj in rezervoarjev za kisik. Izčrpane medicinske sestre prosijo za razumevanje zaradi pomanjkanja osebja in postelj. 

 

Prihajajo tudi pretresljivi posnetki pokritih trupel, ki ležijo na tleh prepolne bolnišnice.

 

A naš načrt dejansko ščiti prebivalce Slovenije ali samo kapital?

Možnost, da se nov koronavirus pojavi v Evropi in Sloveniji obstaja, so prejšnji teden pojasnili na Nacionalnem inštiutu za javno zdravje, tveganje pa je srednje visoko. Po njihovem ima Slovenija pripravljene ukrepe, odzivanja na različna tveganja, tudi na pojav nalezljivih bolezni, ki jih lahko najdete tukaj.

Kljub temu so nekateri pri nas očitno zaskrbljeni, na primer koprski mikrobiolog in imunolog Gorazd Pretnar, ki je Predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslal odprto pismo, v katerem ga sprašuje, če imamo v Sloveniji sploh Nacionalni načrt ob pojavu epidemije in pandemije.

Kitajski turisti Koronavirus Zdravje V Sloveniji avtobus kitajskih turistov, prvi sum na virus na Dunaju ...

Pretnar, ki odgovore zahteva v skladu z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja sprašuje ali obstaja načrt odziva na epidemije, pandemije in v kakšnem primeru se ta načrt aktivira.

"Ali obstajajo temu načrtu podrejeni načrti, ki se izvedejo v javnih ustanovah: vrtcih, šolah, Univerzah, bolnicah, zdravstvenih domovih, javnih prostorih, javnem prevozu, športnih prireditvah, cerkvah, Luki Koper in mejnih prehodih."
"Ali obstoja načrt oz. državna rezerva zaščitnih sredstev pred nalezljivimi boleznimi za: zdravstveno osebje, vojsko, policijo, civilno zaščito in aktivne prebivalce za čas epidemije ali pandemije in pri uveljavljanju karantenskih ukrepov,"  je še zapisal v javnem pismu.

Pretnarja zanima, če ta načrt "dejansko ščiti prebivalce RS ali zgolj kapital?"

Sicer je Ministrstvo za zdravje za danes popoldne sklicalo sestanek koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. 

kitajski virus - 2019-nCoV, Virus 2019-nCoV Zdravje Se lahko ta virus razširi v Slovenijo?

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • ode 08:09 28.januar 2020.

    Kitajci so začeli kot "turisti" bežati iz najbolj ogroženih predelov Kitajske. Čim dlje, tem bolje za njih, si mislijo. S seboj pa nosijo virus. Lahko tudi zahtevajo zdravstveni azil, saj se jim v državo, kjer razsaja smrtonosna kužna bolezen, ni treba vrniti.

  • vec 20:46 27.januar 2020.

    Dejansko so fantje U pravu, ker v SLO mesto Wuhan ne obstaja, mislm svaka čast ljudino, da si to nekako spremenil v članek, matere ti dobar si.