Zdravje > Aktualno
271 ogledov

Zobozdravniki bodo lahko obravnavali pol manj pacientov kot pred epidemijo

Zobje zobozdravnik karies
Zaradi dolgotrajnega razkuževanja in prezračevanja bi znalo priti do podaljšanja čakalnih vrst pri zobozdravnikih.

Predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, Krunoslav Pavlović, je na današnji novinarski konferenci poudaril, kako pomembno je dobro ustno zdravje ter povedal, koliko pacientov bodo zobozdravniki lahko dnevno sprejeli.

"V projekt organizacije nudenja nujnih storitev so se povezali vsi aktivni zobozdravniki," je dejal. V Sloveniji je namreč zobozdravstvena mreža precej široka, javna in zasebna, v ordinacijah pa zobozdravniki sicer dnevno pregledajo približno 20 tisoč pacientov. Veseli pa jih, da se v času covida-19 noben zobozdravnik ni okužil z novim virusom.

Zdaj bo najpomembnejša triaža, preverjali bodo, če so ljudje zdravi, poleg tega Pavlović opozarja, naj ljudje brez rezerviranega termina nikakor ne hodijo v ordinacijo. Vsakdo se mora pred obiskom naročiti.

"Ne bomo mogli sprejeti več kot sedem oziroma maksimalno osem pacientov na dan. Če ste bili naročeni in je bil termin prestavljen, vam bo nov termin sporočil izbrani zobozdravnik," je pojasnil. Za primerjavo - pred izbruhom epidemije je povprečen zobozdravnik pregledal med 15 in 20 pacientov na dan.

Opozoril pa je, da so bili zasebniki med krizo precej zapostavljeni in tudi zdaj se je zapletlo, ker jim država ni mogla zagotoviti zaščitne opreme. Poleg dodatnih timov v zobozdravstvu bodo zaposleni po njegovih besedah opravljali tudi nadurno delo, da ne bi prihajalo do predolgih čakalnih vrst.

dezurni@zurnal24.si

 
Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Vlada dala zeleno luč: Od danes dalje dovoljeno tudi to
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.