Zdravje > Aktualno
4357 ogledov

Vsadki: Nekateri primeri so resnično porazni

Zobozdravniki so preložili opozorilno stavko. Žurnal24 main
Kaj vse zdravniki pacientom vstavljajo v telo...

Na našem portalu smo že poročali o Operaciji Vsadki, v kateri je 250 novinarjev iz 36 držav, tudi iz Slovenije, v mednarodnem raziskovalnem projektu ugotovilo, da je nadzor nad prometom z medicinskimi pripomočki v Sloveniji in Evropi nezadosten in luknjičav. Raziskava je ugotovila, da vsadki, za katere velja najvišja stopnja tveganja, pridejo na evropski trg brez vsakršnih kliničnih preizkusov na ljudeh.

Vstavljanje srčnega spodbujevalnika Operacija Vsadki Zdravje Operacija vsadki: Vse bolnišnice te podatke vodijo le po svojih zvezkih

Zaradi dvomov in vprašanj na temo, kaj pravzaprav zdravniki pacientom vstavljajo v telo, so se oglasili slovenski zobozdravniki. Veliko ljudi se namreč zaradi nižjih cen po nasmeh odpravi v sosednje države, kar je po mnenju naših strokovnjakov precej tvegan korak.

Zobozdravnik Zdravje Dentalni turizem: V tujino po lep nasmeh, cena edino merilo

Pozanimajte se o materialu

Med uporabo vsadkov v ustih in vsadkov v ostalih delih telesa je velika razlika, pojasnjujejo. Ker vsadek v ustih ne deluje v sterilnem okolju, je kvaliteta materiala še posebej pomembna, dodajajo. "Vsadek naj bi se predvidljivo vrasel v kost, nato pa dolgoročno kljuboval silam, ki se sproščajo nanj med žvečenjem. Enako velja za protetične dele, ki skrbijo za prenos sil na vsadek. Kakovostnejši so torej tisti vsadki, ki so na trgu dlje. To pomeni, da so bile na njih izvedene številne predklinične in klinične raziskave, na podlagi katerih so razvijalci odpravili napake," pojasnjuje pardontolog Jure Binter.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
 Oralni kirurg Lovro Iskra pojasnjuje, da so zobni vsadki danes večinoma izdelani iz titana, kakovost te surovine pa je odvisna tudi od njenega izvora. V primerjavi s titanom iz Azije, ima titan, ki prihaja iz Severne Amerike, boljše lastnosti. Obstajajo tudi implantati iz keramike ali cirkonija, ki pa so bolj občutljivi.

"Nekateri primeri so resnično porazni"

Zobozdravnika opozarjata, da redno srečujeta s pacienti, ki imajo težave z vsadki, ki so jim jih vstavili zobozdravniki v tujini. 

"Najpogostejša težava, s katero se ti pacienti srečujejo, je periimplantitis ali vnetje obimplantatnih tkiv. Precej pogosto se v moji ambulanti oglasijo tudi pacienti z bolečinami zaradi majavih vsadkov. Seveda največkrat ne gre za majavost vsadka kot takega, pač pa za razrahljanje delov, ki skrbijo za pričvrstitev krone v kostni del vsadka. Občasno pa se srečam tudi s primeri, pri katerih je prišlo do zloma kostnega dela vsadka," pripoveduje Binter.

Podobno v svoji praksi opaža tudi Iskra: "Dnevno se srečujem s pacienti, ki so prišli iz Hrvaške, Bosne in Srbije ali vzhodne Evrope, kamor se odpravijo, zaradi nižje cene implantatov. Opažam, da so bili pri tem uporabljeni ceneni in nekakovostni implantati ali implantati neznanih proizvajalcev, ki so večinoma vstavljeni s strani neizkušenih izvajalcev. Nekateri primeri so resnično porazni, mi pa rešujemo nastale težave, ki niso vedno preproste za pacienta."

Zobozdravnika pacientom svetujeta, da se prej pozanimajo kateri tip implantata jim bo zobozdravnik vstavil in kako je ta sistem razširjen po svetu. Prav tako je pomembno, da gre pacient k izkušenemu kirurgu, ki dnevno vstavi dovolj implantatov, kar mu omogoča izkušenost in zaupanje v njegove sposobnosti in znanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 09:01 20.december 2018.

    Med korenino naravnega, zdravega zoba je elastično tkivo, podobno medvretenčnemu tkivu, ki deluje kot blažilec sil, ki se prenašajo z zoba na čeljustno kost. Zato se zdrav, naravni zob vedno malo pomaje ob obremenitvi. Vsadki in s tem umetni zob ...prikaži več pa so fiksno pritrjeni v kost, na katero vse sile delujejo direktno. Zato lahko pride do razmajanja in propada vsadka in kosti.

  • Holly_Blake 16:52 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprosto tipkanje in d0stop do interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> www.Internet43.Com

  • marija34 15:34 19.december 2018.

    Preden se odlocimo za tak proces se moramo zelo pozanimati o izvajalcu .