Zdravje > Aktualno
820 ogledov

Zviševanje temperatur: Število mrtvih ponekod višje tudi do 20-krat

vročina Saša Despot
Najnovejša opozorila avstralskih raziskovalcev v ugledni medicinski reviji.

Zaradi zvišanja temperatur, ki je posledica globalnega segrevanja ozračja, se bo dramatično zvišalo število mrtvih v vročinskih valovih, če vlade prebivalstvu ne bodo pomagale, da se soočijo s podnebnimi spremembami in se prilagodijo nanje, opozarja nova avstralska študija.

Če ob hrvaški obali še naprej velja rdeče opozorilo zaradi visokih temperatur, so v Italiji  za danes in četrtek razglasili najvišje, rdeče opozorilo v več mestih na severu in v osrednjem delu države.

Študija, ki so jo v torek objavili v znanstveni reviji PLOS Medicine, kaže, da bi se število mrtvih v vročinskih valovih v nekaterih delih sveta v obdobju med letoma 2031 in 2080 lahko zvišalo za do 20-krat glede na obdobje med letoma 1971 in 2010, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izsledke študije so objavili v času, ko se velik del Evrope, Azije in Severne Amerike bori z visokimi temperaturami ter posledicami vročinskih valov, kot so požari in smrtne žrtve zaradi sončarice.

Vročina Nova opozorila Slovenija Pripravimo se, vsekala bo peklenska vročina

"Vročinski valovi bodo pogostejši, intenzivnejši in bodo trajali precej dlje," je izpostavil Yuming Gao, vodja študije in profesor na univerzi Monash. "Če ne moremo najti načina za ublažitev podnebnih sprememb in pomagati ljudem, da se prilagodijo na vročinske valove, se bo število smrti, povezanih z vročino, močno povečalo, še posebej v revnih državah blizu ekvatorja," je dodal.

Soavtor študije Antonio Gasparrini pa je povedal, da bo ta škoda precej manjša, če se bodo države držale svojih zavez iz pariškega podnebnega sporazuma glede izpustov toplogrednih plinov.

Vročina | Avtor: EPA EPA
Po najhujšem scenariju, ki ga omenja študija, bi se lahko število mrtvih v vročinskih valovih v Kolumbiji v obdobju med letoma 2031 in 2080 lahko zvišalo za do 20-krat glede na obdobje med letoma 1971 in 2010. V Evropi in ZDA bi bilo to zvišanje manjše.

Študija ob tem zaključuje, da bo število smrtnih žrtev v vročinskih valovih odvisno od izpustov toplogrednih plinov ter prilagoditve ljudi na podnebne spremembe.

Strokovnjaki Zdravje Vročina: Tak delavec ogroža sebe in tudi druge

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.