Zdravje > Aktualno
10140 ogledov

ZZZS zdravnikom, do katerih pacienti ne morejo, grozi s kaznimi

Čakalnica v Zdravstvenem domu Andrej Leban Čakalnica v zdravstvenem domu.
Poleg čakalnih dob največ težav povzroča otežen dostop do izbranega osebnega zdravnika, zato od izvajalcev zahtevajo rešitve.

Odpraviti morajo zaostanke iz časa neopravljanja storitev v epidemiji

Po poročanju Financ je Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pozval vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, da se ustrezno organizirajo, odpravijo zaostanke iz časa neopravljanja storitev v epidemiji Covid-19, ter izvedejo program, za katerega so se obvezali s pogodbo. Dostop do izbranega osebnega zdravnika je v mnogih primerih otežen, poleg tega se podaljšujejo čakalne dobe.

Zato so izvajalce opozorili, da pomoč potrebujejo tudi ne-covid bolniki. Primerov, ko bolniki tudi z resnimi zdravstvenimi težavami niso mogli do zdravnika, je namreč več, enega smo predstavili v članku "To, kar se mi je zgodilo, se ne sme več ponoviti".

Jelko Kacin Nedostopnost zdravnikov Zdravje Kacin o zgodbi z razlitim slepičem: Temu bi se reklo Catch-22

Okrepili bodo nadzor in izrekali pogodbene kazni

Kakšne rešitve torej zahtevajo? Med najpomembnejšimi so izpostavili boljšo dostopnost po telefonu, vzpostavitev info točk za paciente, centralizacijo naročanja ter posredovanje povratnih informacij pacientom o datumu in uri pregleda in podobno.

"ZZZS tudi pričakuje, da bo Ministrstvo za zdravje ponovno proučilo veljavne protokole dela in dodalo usmeritve, ki bodo zagotovile ustrezni dostop tudi 'neCovid' bolnikov do zdravnika. Več angažiranja bi pričakovali tudi s strani ustanoviteljev javnih zdravstvenih zavodov (npr. občin), ki imajo poleg pristojnosti tudi odgovornost, da zagotovijo ustrezne pogoje dela v javnih zavodih in mrežo na primarni ravni. Služba ZZZS bo še bolj okrepila nadzor na tem področju, se hitro odzivala na pritožbe zavarovanih oseb in ukrepala skladno z veljavnimi predpisi, torej tudi z izrekanjem pogodbenih kazni," so dejali.

Bojana Beović Slovenija "Realno nas čaka do 300 ljudi v bolnišnicah"

Vse večja finančna luknja

V letošnjem letu je ZZZS sicer nabral že 80-milijonski primanjkljaj, projekcije kažejo, da bo do konca leta narasel na 121 milijonov. Tega naj bi ZZZS večinoma pokril iz lastnih virov, del obveznosti pa bo po napovedih prenesel v prihodnje leto. Takrat bo po njihovi oceni nepokritega primanjkljaja že čez 230 milijonov evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • dd 09:40 23.september 2020.

    Da imajo preveč dela? Na lastne oči preverjeno. Po treh dneh brezupnega klicanja v ambulanto, četrti dan vidim, kako deluje ta sistem. Telefon zvoni, zdr.delavka pa se ne da motiti in mirno govori s svojo znanko.

  • munja 08:42 23.september 2020.

    Menim, da to delajo načrtno, da bi nas bilo čimmanj.

  • leonardo 07:03 23.september 2020.

    Našemu zdravstvu se reče - naravna selekcija. Kdor bo pač preživel bo, bolniki (ne covid), ki pa nujno potrebujejo zdravniško pomoč naj doma umrejo. Saj bodo dohtarji po telefonu mogoče radi napisali recept za lajša nje bolečin pred smrtjo. Tega živali nimajo.

Sorodne novice