Zdravje
19325 ogledov

Avstrija: Novo glede obveznega cepljenja

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Ugotovitev, da se "zaradi obveznega cepljenja nihče ne cepi".

V Avstriji bo ukinjeno obvezno cepljenje proti covidu, je danes na Dunaju sporočil minister za zdravje Johannes Rauch. Razprava o obveznem cepljenju je pri naših sosedih sprožila globoke razprtije znotraj družin, skupin in podjetij, je dejal Rauch. Družba po njegovem potrebuje solidarnost, še zlasti v času, ki ga zaznamujejo številne skrbi, visoka inflacija in vojna v Ukrajini.

Zaradi potencialnih novih valov okužb z novim koronavirusom je treba prebivalstvo prepričati o koristnosti poživitvenega cepljenja, do česar pa lahko po mnenju ministra pride le, če bo pripravljenost za cepljenje temeljila na prostovoljni odločitvi posameznika.

V obvezno cepljenje kot prvi v EU

Obvezno cepljenje so v Avstriji uvedli in začeli izvajati februarja, s čimer je Avstrija kot prva država v EU uvedla obvezno cepljenje proti covidu. Odločitev so podprle vse parlamentarne stranke, razen desnih svobodnjakov FPÖ.

Prvotni načrt je predvideval, da bi od 15. marca dalje v Avstriji vsakomur, ki bi zavrnil cepljenje, grozila kazen do 3600 evrov. Kljub temu pa je vlada konservativne ÖVP in Zelenih že takrat dejala, da zahteva ni sorazmerna s trenutnim zdravstvenim stanjem v državi.

Število pozitivnih se trenutno močno povečuje

Zanimanje za cepljenje se je od začetka leta precej zmanjšalo. Od marca je na cepilnih mestih še posebej malo ljudi. Polno cepljenih je sicer 62,4 odstotka Avstrijcev. Podobno kot v Nemčiji se število novih okužb s koronavirusom v Avstriji trenutno močno povečuje. Sedemdnevno število primerov okužb na 100.000 prebivalcev je v Avstriji približno 550.

V zadnjem času se je število bolnikov s covidom na običajnih oddelkih bolnišnic ponovno povečalo, v enotah za intenzivno nego pa je stanje doslej ostalo nespremenjeno. Zasedenost postelj s covidnimi bolniki je trenutno primerljiva s poletjem leta 2021, še navaja APA.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 20
 • Avatar pantani
  pantani 07:12 24.junij 2022.

  Lažnivi članki,lažnivih novinarjev!!! Smrt vsem podpornikom korona agende!!!

 • MK 19:54 23.junij 2022.

  Danes sem izvedel, da vlada R. Goloba načrtuje OBVEZNO CEPLJENJE. Izpeljala ga bo enako kot dvig bencina in dizla. Na glavo. Bojda bosta vojska in policija vzpostavljali red in pomagali cepit.

 • Avatar MS
  MS 17:56 23.junij 2022.

  luckyss, seveda pomnimo! Smejali smo se ti takrat in smejemo se ti sedaj ker ne razumeš niti najbolj preprostega besedila v zgornjem članku! => " Obvezno cepljenje so v Avstriji uvedli in ZAČELI IZVAJATI FEBRUARJA, s čimer je Avstrija kot ...prikaži večt prva država v EU UVEDLA OBVEZNO CEPLJENJE . V Avstriji pa bo sedaj ukinjeno obvezno cepljenje proti covidu. To je danes na Dunaju sporočil minister za zdravje Johannes Rauch. LOL LOL

Sorodne novice