Zdravje
3509 ogledov

Bralci in bralke Žurnala24 odgovarjali odlično

ženska, tablica, bigbang Profimedia
O imunskem sistemu in skrbi zanj smo veliko govorili že v predcovidnem času. S prihodom epidemije koronavirusa, ki je naš svet obrnila na glavo, smo se o imunskem sistemu naučili veliko novega.

V sklopu projekta Imunski sistem smo na našem Instagramu in Facebooku smo bralce povprašali nekaj zanimivosti o imunskem sistemu in prišli do presenetljivih rezultatov. Bralce smo denimo vprašali, kje se nahaja največ celic imunskega sistema. Pravilni odgovor je črevo – prav zato moramo za močan imunski sistem dobro skrbeti za zdravje našega črevesja.

Presenetilo nas je odlično znanje naših bralcev, saj jih je kar 50 odstotkov odgovorilo pravilno. Kar 27 odstotkov vprašanih je sicer menilo, da jih je največ v možganih, 23 odstotkov pa v želodcu.

Vitamin C in Cink ...

Ker je za imunski sistem zelo pomemben tudi vitamin C, smo bralce vprašali, v katerem živilu ga najpogosteje najdemo na 100 gramov. Pravilno je odgovorilo 40 odstotkov vprašanih – v papriki. Nekaj čez trideset dostotkov jih je menilo, da je živilo z največ C-vitamina pomaranča, manj kot 30 pa, da se največ C vitamina nahaja v ohrovtu.

paprika, paprike | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vitamin C je sicer eden najpomembnejših antioksidantov, ki igra pomembno vlogo pri obrambi telesa pred virusnimi in bakterijskimi okužbami. 

Bralce smo vprašali tudi, katero živilo ima največ cinka, ki je prav tako pomemben za normalno delovanje imunskega sistema. Največ cinka najdemo v ostrigah, pravilno sta odgovorili dve petini vprašanih. Dve petini sta menili, da je to sezamovo seme, ena petina pa, da so to jajca.

Pomembno umivanje rok

Čeprav smo v zadnjih dveh letih že neštetokrat slišali nasvet stroke, da si moramo dosledno in redno umivati roke, temu posveča pozornost premalo ljudi. Umivanje rok je redko, ponavadi pa površno in prehitro, da bi iz rok spralo vse viruse.

Bralce smo vprašali, za koliko odstotkov zmanjšamo tveganje za okužbo dihal z umivanjem rok, številni so temu pripisali še večji pomen. Skoraj dve tretjini vprašanih je dejalo, da za 50 odstotkov. Okoli 25 odstotkov vprašanih je odgovorilo pravilno, da se tveganje zmanjša za 30 odstotkov. Ostali pa menijo, da se tveganje zmanjša za 20 odstotkov.

Bakterije so med organizmi z najhitrejšo reprodukcijo. Podvojijo se vsakih štiri do dvajset minut. Njihov čas podvojitve so poznale skoraj štiri petine vprašanih. Le ena petina jih je odgovorila napačno.

bakterije | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zanimalo nas je tudi znanje o slovitem virusu. Bralce in bralke smo vprašali, koliko časa preživijo koronavirusi na površinah. Seveda je njihovo preživetje odvisno od več dejavnikov, med drugim tudi od površine. Na kartonu denimo ostane do 24 ur, na površinah iz plastike ali nerjavečega jekla pa tudi do dva dni. Tako dolgo lahko torej preživi na kljukah, in drugih trdih površinah. Zanimivo je, da na bakrenih površinah zdrži manj kot štiri ure. Tudi tu je pravilno odgovorilo več kot 80 odstotkov vprašanih.

Pa še ena zanimivost. Ste vedeli, da smo vsak dan izpostavljeni milijonom virusov in bakterij? To je v naši anketi vedelo kar 71 odstotkov vprašanih.

Da je skrb za imunski sistem izrednega pomena, je splošno znano. Kljub temu imamo do svojega telesa pogoso mačehovski odnos, vse dokler ne zbolimo in začnemo z zdravljenjem. Zato se že v tem trenutku odločite in postanite dober gospodar svojega telesa. Poskrbite za redno vadbo, čim manj stresa, dovolj spanca, tekočine in zdrave hrane. Izogibajte se slabim navadam, kot so kajenje, alkohol in nezdrava hrana.

Komentarjev 11
  • Sharon_McHugh 15:41 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 17:01 31.oktober 2021.

    samo še eno v prašanje ste pozabili vprašat. katero je najbolj naravno zdravilo proti napadom vsiljivih organizmov na telo ? pa da vidimo odgovore... ni lekadol....

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:11 31.oktober 2021.

    Pa povejmo še to, da glede na število celic imamo le 43% človeških celic, ostalo so "tujci"..Gostimo okrog 40 bilijonov bakterij in 400 bilijonov virusov...Z večino njih bivamo v sožitju...Torej brezglavo žretje antibiotikov zagotovo ni dobro, glede na to, da ...prikaži več je večina bakterij "pridnih"..;))