Zdravje
80648 ogledov

Cepljeni z Janssenom naj se gredo še enkrat cepit

Cepljenje proti covidu-19, Gorenja vas PR ZD Škofja Loka Cepljenje nenaročenih 1. septembra 2021 v Sokolskem domu v Gorenji vasi.
Mnogo držav cepljenim s cepivom Janssen priporoča še en odmerek mRNA cepiva.

"Čas bi bil, da priporočimo osvežitveni odmerek za cepljene s samo enim odmerkom cepiva Janssen," je na Twitterju zapisal Roman Jerala s Kemijskega inštituta. "Na cepilnih mestih zavračajo če ni preteklo šest mesecev od cepljenja. Že en mesec po cepljenju s cepivom Janssen priporočajo odmerek mRNA cepiva v Avstriji, Franciji, Danski, Nemčiji ..."

Norveška je že petega oktobra sporočila, da bo osebam, ki so prejele odmerek cepiva Janssen, predlagala cepljenje z dodatnim odmerkom cepiva proizvajalca Pfizer. S tem naj bi povečali zaščito teh oseb proti covidu-19.

Manj učinkovito od mRNA cepiv

Norveški minister za zdravje Bent Hoie je v izjavi za medije takrat pojasnil, da naj bi bilo vektorsko cepivo Janssen manj učinkovito pri zaščiti pred okužbo in resnejšim potekom bolezni kot pa cepivo na osnovi mRNA.

S cepivom Janssen, pri katerem je potreben le en odmerek, je sicer cepljena le peščica Norvežanov. Oblasti so namreč po pojavu redkih, vendar resnih stranskih učinkov pri nekaterih posameznikih hitro ustavile uporabo omenjenega cepiva. Skupaj naj bi bilo z njim cepljenih okoli 4000 Norvežanov.

V Sloveniji so do zaustavitve cepljenja s tem cepivom cepili  120.000 oseb, samo v septembru po podatkih ministrstva za zdravje 33.000.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • rd2dmk2 09:13 20.oktober 2021.

    no Poklukar , kaj zdej ? nategnu si mladež da je šla po ausveize za za žurke, zdej pa jim boš še nalil druge porcije strupa. in pa če že ne misliš odstopit, ker si zajebal mladino in poslal na ...prikaži več oni svet vsaj eno mlado življenje pa KPK takoj na delo..zapravljanje državnih sredstev je vele očitno.. nabava 100k odmerkov jensena pri polnih skladiščih. in kje je sedaj to cepivo-- PODARJENO.. testiranje pa ne more biti zastonj, ker preveč stane.. PV saj sposobne bučke naštimaj, da ti ne delajo sramote.

  • Kirka 21:13 19.oktober 2021.

    Po letu in pol že lahko vidimo, da tile "strokovni" papki nimajo pojma. Cepivo je v 3. fazi testiranja, od začetka cepljenja so že 20x zamenjali ploščo: glede učinkovitosti cepiv, potem so zgruntali, da se cepljeni lahko vseeno okužijo, potem, ...prikaži več da lahko tudi zbolijo, ampak lažje, potem, da so nekatera cepiva nevarna, ne poznajo kratkoročnih, kaj šele dolgoročnih učinkov...pa še kar najedajo. Ne bom se cepila z nepreizkušenimi, celo nevarnimi cepivi le zato, da bo mafija prišla do denarja!

  • Avatar Leon
    Leon 18:07 19.oktober 2021.

    Janssen ali JANŠEN ? 100.000 Janševih odmerkov kupljenih na Madžarskem želijo na vsak način upravičiti . Zakaj ne bi cepili kar na Žalah ali Dobravi ?