Zdravje
20284 ogledov

Covid-19: To Slovenijo čaka že poleti

covid-19 cepljenje injekcija Profimedia
V pripravi analiza epidemije. To nas čaka poleti.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes dejal, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja analizo epidemije covida-19. Na njeni podlagi pa bodo pripravili strategijo za morebitni novi val. Po njegovih besedah bo strategijo treba začeti izvajati že v poznem poletju, "da dosežemo ustrezno precepljenost in zaščito prebivalcev".

Na ministrstvu rezultate analize pričakujejo v drugi polovici maja, potem pa bodo strategijo oblikovali skupaj s čim več deležniki v družbi, je v današnji izjavi za medije povedal Poklukar, ki se bo sicer po pričakovanjih s čela ministrstva poslovil junija. V zmagovalki nedavnih državnozborskih volitev, stranki Gibanje Svoboda namreč želijo, da bi bila nova vlada operativna že pred poletnimi počitnicami. Kot eno glavnih prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zgodil nov val epidemije covida-19.

Pripravljenost zdravstva 

Medtem je Poklukar na vprašanje o tem, kako se v zdravstvu pripravljajo na morebitni novi val, danes odgovoril, da pripravljenost primarnega in sekundarnega zdravstvenega nivoja ta trenutek ostaja nespremenjena. "Kajti moje osebno mnenje je, da sta bila učinkovita," je povedal na novinarski konferenci, sicer namenjeni pojavu nove oblike hepatitisa.

Priprave na jesenski in zimski čas pa potekajo v laboratorijih za analiziranje sekvenc virusa, kjer so povečali potrebne zmogljivosti za več kot desetkrat, nekatere celo stokrat, je danes dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Meni, da so vsi laboratoriji zdaj veliko boljše pripravljeni tudi zaradi sredstev Evropske unije, naloga predstojnikov laboratorijev pa je, da vzdržujejo ustrezno kadrovsko zasedbo in skrbijo za logistiko.

Evropska komisija poslala priporočilo

Poklukar je spomnil, da pandemija ni le zdravstveni, ampak je družbeni problem. Prihodnjemu zdravstvenemu ministru pa ne bo lahko, priznava. "Seveda pa bo, kdorkoli že bo minister, potreboval pomoč vseh deležnikov, ne samo v zdravstvu, ampak širše v družbi. Samo na ta način bomo imeli tudi v bodoče zdravstvo, kot ga poznamo danes," meni Poklukar.

Evropska komisija je po Poklukarjevih besedah državam članicam v teh dneh poslala priporočilo, kako se v umirjeni fazi pandemije pripraviti na morebitne nove valove. Ključno sporočilo je, naj se nadaljuje cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 in s cepljenje s prvim odmerkom.

Covid-19 v Pekingu. Covid-19 Svet Peking se boji ponovitve Šanghaja. Množice v trgovinah.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 38
 • bobubob 16:41 02.maj 2022.

  Gnide bodo nadaljevale s terorjem. Naslednje leto poleg nepojasnjenega hepatitisa in ošpic lahko pričakujemo še nove nenavadne izbruhe bolezni, vse kot posledice zastrupljanja, ki mu 'stroka' po novem pravi - cepljenje. Ker so volilci tako želeli. Ker so ponovno šli ...prikaži več šli na led na enak način kot že nekajkrat prej.

 • Kolr 08:41 29.april 2022.

  Kako. A ni zdej ko je svoboda vse drugace...ta nasa svoboda me spominja na svobodo po 1945 :(

 • Avatar pantani
  pantani 07:15 29.april 2022.

  A ovce že čakajo v vrst?!!!