Zdravje
23382 ogledov

Črne napovedi za Evropo

Omikron Profimedia
Takšen scenarij napoveduje Svetovna zdravstvena organizacija.

Omikron postaja prevladujoča različica v zahodni Evropi, širi pa se tudi na Balkan, je danes opozoril direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. "Inštitut za zdravstvene meritve in vrednotenje napoveduje, da se bo več kot 50 odstotkov prebivalstva v regiji v naslednjih šestih do osmih tednih okužilo z omikronom," je izpostavil Kluge.

Evropska regija WHO obsega 53 držav in ozemelj in vključuje Rusijo ter več srednjeazijskih držav. V 50 državah so po besedah Klugeja zabeležili primere okužb z omikronom, ki hitro postaja prevladujoča različica v zahodni Evropi in se sedaj širi na Balkan.

V regiji so v prvem tednu letošnjega leta zabeležili več kot sedem milijonov novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar predstavlja več kot podvojitev v dveh tednih. Stopnje umrljivosti ostajajo stabilne in so še naprej najvišje v državah z visoko incidenco okužb v kombinaciji z manjšim deležem cepljenih, navaja WHO.

Kluge je potrdil, da je omikron bolj prenosljiv kot prejšnje različice in da pri WHO opažajo naraščanje hospitalizacij obolelih s covidom-19. Ob tem pa je poudaril, da "odobrena cepiva še naprej zagotavljajo dobro zaščito pred hudimi boleznimi in smrtjo, tudi za omikron".

covid-19 Ljubljana Slovenija Covid-19 Slovenija V tej smeri se po Sloveniji širi omikron testiranje koronavirus Zdravje Uradno: Toliko okužb ni bilo še nikoli potrjenih v enem dnevu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Slavko Krizman 18:42 11.januar 2022.

    sej smo 80% precepljeni v evropi...se ni za bat ...