Zdravje
10114 ogledov

Uradno: Toliko okužb ni bilo še nikoli potrjenih v enem dnevu

testiranje koronavirus Epa
Število potrjenih okužb se je povzpelo čez 5.100 primerov.

V ponedeljek je bilo opravljenih 10.246 testov PCR, s katerimi so potrdili rekordnih 5.164 primerov okužbe. Do zdaj je bilo največ okužb potrjenih 3. novembra lani, ko je bilo na testiranju PCR pozitivnih 4.518 posameznikov. Delež včeraj pozitivnih testov znaša 50,4 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 108.800 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo tokrat potrjenih 51,7 odstotka več primerov. Prejšnji ponedeljek so bili potrjeni 3.403 primeri, delež pozitivnih testov PCR je znašal 45,4 odstotka. 

V državi je po oceni NIJZ trenutno 39.906 aktivnih primerov. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 1.879, sedemdnevno povprečje novih primerov pa 3.891.


Po zadnjih dostopnih podatkih Sledilnika je v bolnišnicah 553 bolnikov s covidom-19, od tega jih 160 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Število umrlih od pojava virusa po podatkih Sledilnika znaša 5.666. 

Do konca tedna več kot deset tisoč primerov?

Glede na vse, kar do zdaj vemo o različici omikron in na potek širjenja okužb v državah, kjer se je omikron razširil prej, lahko pričakujemo, da bomo v naslednjih dneh videli podobne ali celo višje številke potrjenih primerov okužbe. Če se bo nadaljevala približno 150-odstotna rast potrjenih okužb, lahko pričakujemo, da bo že ta teden dnevno potrjenih več kot deset tisoč primerov novih okužb.

Glede na napoved Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan bomo vrh števila potrjenih okužb dosegli v drugi polovici meseca, v bolnišnicah pa bo vrh dosežen v prvem tednu februarja. 

Z rastjo števila potrjenih primerov bo naraščalo tudi število odrejenih karanten, kar bi lahko povzročilo težave na več področjih, tako v zdravstvu, kritični infrastrukturi kot v gospodarstvu. Vlada bo v četrtek odločala o tem, ali je treba sprejeti še kakšne dodatne ukrepe.  

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 15
  • bljitva 15:19 11.januar 2022.

    Jankovic je pa zelo hitro izginil z naslovnice...Janša bi bil verjetno gor 2 dni...

  • Ender3 14:17 11.januar 2022.

    Številke ukužb so verjetno še mnogo višje, pri tem se postavlja vprašanje smiselnosti, hitrih testov, PCT ukrepa in delitve cepljenih od necepljenih vsi smo postali samo še, statistični podatek. Poziv na 1,2 in 3 cepljenje je, popoln nesmisel, breme krize ...prikaži več bo prevzelo osnovno zdravstvo. Starejši, kronično bolni rabijo boljšo in hitrejšno dostopnost do zdravnika. Hitrejša, ko bo prekuženost prebivalstva in čredna imunost, hitreje bo kriza preteklost.

  • Luksi 13:33 11.januar 2022.

    Kkjub temu pa še ni čas za razglasitev epidemije in resnejše ukrepe...