Zdravje
11477 ogledov

Epidemija raste vse hitreje, kmalu bomo presegli 10 tisoč novih okužb na dan

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Omikron je, kot kaže, izredno nalezljiv. Mogoče je tudi, da bodo kapacitete za PCR testiranje v tem valu presežene.

"Epidemija raste vse hitreje, predvidoma zaradi vpliva prazničnega druženja in vse hitrejšega širjenja različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča," v novi prognozi piše Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Trenutno je delež kužnih približno 1,7 % prebivalstva oz. približno vsak 60. prebivalec.

Vrh števila potrjenih okužb bomo po njegovih napovedih predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, ko bi lahko presegli povprečno 10 tisoč pozitivnih testov na dan. To lahko preseže kapacitete za PCR testiranje, svari Leskovar.

IJS prognoza | Avtor: IJS IJS

Razmere naj bi se po napovedih začele umirjati šele po 3. februarju, kar pomeni, da nas do takrat loči še skoraj cel mesec. Omikron se hitro širi in je še bolj kužen od delte, ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,6. 

prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Kako pa bo v bolnišnicah? Kot kaže, bomo vrh dosegli prvi teden februarja. Takrat bi se lahko približali vrednostim na vrhuncu četrtega vala, ko se je v enotah intenzivne terapije zdravilo skoraj 300 bolnikov.

Prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

Če bo R ostal enak (torej R=1,6), bo na vrhuncu petega vala skupno hospitaliziranih malo manj kot tisoč bolnikov. Po najslabšem scenariju, če bi se vrednost reprodukcijskega števila še povečala, pa bi bilo hospitaliziranih preko 1200 bolnikov.

prognoza IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 18
  • radovednica 08:23 08.januar 2022.

    Okužbe bodo toliko časa, kolikor časa bo nekomu odgovarjalo. Številke pa pač morajo biti vedno višje, da se lahko "vzdržuje paničarsko vzdušje in nadzira ljudi". Ja pa razni Cizlji in Jerale morajo nekako preživeti, sicer ne vem, kako bi IJS, ...prikaži več ki naj bi bil tehnični inštitut, preživel. So pač našli tržno nišo pri glupih, neukih, prestrašenih slovenjceljčkih.

  • Avatar Maggionela
    Maggionela 00:31 08.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • eminenca 23:04 07.januar 2022.

    matematika, tehnika, gumarabika ... hmm ... kje sem že to slišal ... 10.000 na 20.000 x 10 je že 100.000 al 200.000 ... al pa recimo 30 dni x 10.000 = 300.000 + preboleli + cepleni ... vsi bolni, preboleli ...prikaži več ... jah ene stvari pa manjka, torej kdaj bodo vsi cepleni, kle smo