Zdravje
2676 ogledov

Domovi za ostarele: Ali cepljenje ali odpoved

Cepljenje, covid-19 Epa
Minister jasen v svojem pozivu.

Britanski delavci v domovih za ostarele, ki se niso pripravljeni cepiti proti covidu-19, bi morali po besedah britanskega ministra za zdravje Sajida Javida dati odpoved in si poiskati drugo službo. Izvajalci zdravstvenih storitev medtem opozarjajo, da nekateri domovi svojega dela v primeru odhoda osebja ne bodo zmožni opravljati.

Javid ni ugodil pozivom izvajalcev zdravstvenih storitev, ki so zahtevali, naj odpravi zakonsko zahtevo po obveznem cepljenju zdravstvenega osebja v Angliji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minister za zdravje je za BBC dejal, da osebje v tem sektorju ne bi smelo delati, če se niso pripravljeni cepiti. "Če želite delati v domu za ostarele, delate z nekaterimi najbolj ranljivimi ljudmi v naši državi in če se niste pripravljeni cepiti, zapustite sektor in si poiščite drugo službo," je bil neomajen minister.

Posledice večplastne

Predsednica Nacionalnega združenja za oskrbo Nadra Ahmed je na drugi strani vlado pozvala, naj rok za cepljenje z obema odmerkoma cepiva podaljša do 11. novembra.

Ahmedova je opozorila, da bo zmanjšanje števila oskrbovancev v domovih za ostarele v državi zaradi pomanjkanja osebja negativno vplivalo tudi na britanski nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Prav tako je izpostavila, da so zaposleni v domovih za ostarele v preteklem letu že premagali velik odpor do cepljenja. Novembra lani se je bilo namreč pripravljenih cepiti zgolj 40 odstotkov osebja, zdaj pa jih je cepljenih že 86 odstotkov. "Nismo nasprotniki cepljenja. Potrebujemo le nekaj več časa, da ljudi pripeljemo tja, kjer bi morali biti," je dejala Ahmedova.

cepivo Pfizer BioNTech Lažne novice Slovenija Smrt 28-letne nosečnice ni povezana s cepljenjem Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Konec dobrih novic, slabe napovedi širjenja epidemije!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Dusan12 19:59 02.oktober 2021.

    A je ta Danilo Tomšič, SD na rtv Slo. kaj v žlahti s tipom, kateremu se klanja Tanja Fajon in jazbeca, mi zna kdo odgovotiti. Cirman, kam pa tiščiš tokrat smrkelj

  • krucefiks 18:35 02.oktober 2021.

    vse novice pišete zavajajoče,že itak ni vam dost za verjet. Naše ukrepe pa v nemčiji tolmačijo kako je epidemija huda itd .Vsi podžigate en drugega ,seveda pri tem cenzurirate ostale novice ,to je že vse prežvečeno prevečkrat,ne pali vam več to

  • bobubob 17:42 02.oktober 2021.

    Države postajajo vedno večje breme ljudem (praktično neuporaben aparat), ljudje pa državam (želje po odstranitvi starih,bolnih, drugače mislečih..). Bo prevladalo plansko globalno enoumje ali pa se bo človeštvo uspelo vrniti nazaj na razpotje, kjer je zgrešilo, in bo stopilo na ...prikaži veča pot ekonomije 'Hayek' ?