Zdravje
7087 ogledov

Državljan opozoril pred nekaterimi produkti za dojenčke in novorojenčke

adaptirano mleko
Poziv k prepovedi prodaje produktov adaptiranega mleka za novorojenčke in dojenčke. Ministrstvo za zdravje se je odzvalo.

"Ministrstvo za zdravje, naj spremeni zakonodajo tako, da bo prepovedalo prodajo produktov (adaptiranega mleka) za novorojenčke in dojenčke, če ta vsebujejo palmovo olje," je zapis državljana na spletni strani predlagam vladi, ki se sklicuje tudi na pisanje Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so opozorili, da lahko palmovo olje v hrani celo škoduje zdravju.

"Najmanj, kar je, naj se takoj z uredbo odredi, da se z opozorilno nalepko označijo produkti, še posebej pa adaptirano mleko, ki je namenjeno novorojenčkom in vsebuje palmovo olje," je v pobudi še zapisal državljan.

Potrošniške organizacije opozarjajo

V članku, ki je bil objavljen na spletnih straneh ZPS, so zapisali, da palmovo olje zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti zdravju nevarnih procesnih onesnaževal tudi z zdravstvenega vidika ni najboljša izbira. Kljub temu pa je to še vedno pogosto uporabljena surovina v številnih izdelkih.

rogljički | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po podatkih ZPS palmovo olje najdemo v številnih izdelkih, v svojih testih so ga na primer našli v keksih s čokoladnim polnilom, sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih.

Pri ZPS so v članku navedli tudi ugotovitve italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo, kjer so na test uvrstili izdelke s palmovim oljem, ki jih pogosto uživajo otroci in mladostniki.

Odkrili so prisotnost zdravju škodljivih onesnaževal v mlečnih formulah za dojenčke in glicidil estre v keksih, prigrizkih in čipsu, vrednosti pa so velikokrat presegle sprejemljivo mejo, ki jo je določila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). 

Ministrstvo podalo odgovor

Na pobudo državljana so se odzvali tudi na Ministrstvu za zdravje, kjer so zapisali, da na področju začetnih in nadaljevalnih formul za dojenčke velja evropska zakonodaja, ki je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.
Zakonodaja določa, da morajo biti označevanje, predstavitev in oglaševanje začetnih formul za dojenčke in nadaljevalnih formul zasnovani tako, da ne odvračajo od dojenja, saj ima materino mleko za zdrave dojenčke številne prednost. Zato si EU in njene države članice ves čas zavzemajo za podporo dojenju.

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Ministrstvo za zdravje z Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 spodbuja izključno dojenje do 6. meseca oziroma če je možno ob ustrezni dopolnilni prehrani do 12. meseca otrokove starosti. V določenih primerih, ko dojenje ni mogoče pa je treba poseči po mlečnih formulah. Osnovna sestava začetnih formul za dojenčke in nadaljevalnih formul mora po pojasnilih ministrstva zadovoljiti prehranske potrebe zdravih dojenčkov, kakor jih opredeljujejo splošno sprejeta znanstvena spoznanja za to ranljivo skupino potrošnikov. Za zagotovitev varnosti in primernosti nadomestkov materinega mleka so v skupni evropski zakonodaji določene podrobne zahteve glede sestave, ki temeljijo na najnovejših znanstvenih dognanjih ter pozitivnemu mnenju Evropske agencije za varnost hrane.

V primeru začetne formule, ki jo navaja predlagatelj pobude, pa na ministrstvu pravijo, da je palmovo olje prisotno v mešanici olj v formuli in ne kot samostojna sestavina, kar pomeni, da gre zgolj za manjši delež tega olja. Podobno sestavo, torej mešanico olj, ima večina mlečnih formul na trgu. Prav tako palmovo olje ni na seznamu prepovedanih olj.

"Glede na navedeno in glede na trenutno evropsko zakonodajno ureditev, ki podrobno določa tudi označevanje nadomestkov materinega mleka menimo, da predlagane rešitve niso primerne," še v odzivu na pobudo dodajajo na Ministrstvu za zdravje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:39 10.april 2023.

    Državljan naj žre svinjsko mast ,če je tako pameten,odkar imamo doma palmino mast ,nimam holesterola ,hrana perfektnega okusa in olje izdrži zelo visoke temperarure ,ki sa druga olja ne zdržijo in posledično tvorijo strupe,ko palmina mast ne,tako da cvretje pomfrija ...prikaži več je na maximalno temperaturo ,da so praktično suhi in nič mastni.Drugo je pa to ,na svetu ni nič neškodljivo,zato se uporablja zdravo kmečko pamet.