Zdravje > Eko kotiček
3345 ogledov

Tek in kolesarjenje v vročini: delate si medvedjo uslugo

Kolo kolesarka kolesarjenje klanec
Vnetje zaradi ozona lahko povzroči tudi trajne strukturne patološke spremembe pljučnega tkiva oziroma dihal.

Smo v toplih mesecih leta, ko ima onesnaženost zraka z ozonom v Sloveniji, še zlasti na Primorskem in Obali, lahko pomembne vplive na zdravje.

"Ozon vdihujemo z zrakom, zato je poglavitna pot vstopa v telo preko dihal, ki jih ozon tudi najbolj prizadene. Mehanizmi poškodbe dihal z ozonom so zapleteni, vendar je osrednje dogajanje vnetje, ki je lahko akutno in prehodno, pri dolgotrajni izpostavljenosti pa lahko vnetje povzroči trajne strukturne patološke spremembe pljučnega tkiva oziroma dihal," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V dihalih ozon po njihovih navedbah povzroči tudi zmanjšanje pljučne funkcije, poveča odzivnost dihal, oslabi obrambni mehanizem dihal, povzroči poslabšanje astme.

Novejše raziskave so pokazale tudi sistemske škodljive učinke ozona, ki se med drugim kažejo z vplivi na delovanje srca ter razvoj ateroskleroze. Ozon povezujejo z večjo obolevnostjo dihal in srca ter večjo umrljivostjo zaradi teh vzrokov.

NIJZ

Upoštevajte priporočila strokovnjakov

Škodljivi učinki ozona so odvisni od časa izpostavljenosti, koncentracije ozona v zraku in fizične aktivnosti, saj je večji učinek pri večji fizični obremenitvi.

Za vroče, jasne, sončne dni, predvsem od meseca maja do vključno septembra oziroma ob povišanih koncentracijah ozona, veljajo splošna priporočila. Prostore zračite le v jutranjih urah in delu dopoldneva. Popoldne se zadržujte v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje.

Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in Obali pa med 12. in 18. uro. 

Izogibajte se fizičnim aktivnostim na prostem, imejte v mislih, da so tudi v hribih poleti koncentracije ozona visoke. Aktivnosti na prostem izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona praviloma nižje.

Od meseca maja do septembra redno spremljajte napovedi in obvestila ARSO v zvezi z onesnaženostjo zunanjega zraka z ozonom TUKAJ

Voziček Na pot z dojenčkom Popotnik Vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico!

anja.scuka@zurnal24.si