Zdravje
1757 ogledov

eNaročanje: Deluje že povsod?

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Čeprav naj bi eNaročanje delovalo že povsod, pa ponekod naročanje na nekatere storitve ni mogoče. Kaj storiti v tem primeru?

Da ima sistem eNaročanja poporodne težave, smo v Žurnalu24 poročali že avgusta lani. Takrat se je na nas obrnil bralec, ki je dobil napotnico za dermatološki pregled. Prek sistema eNaročanje se je naročil v Želežniškem zdravstvenem domu v Ljubljani, ker bi bil, glede na dostopne podatke, tam sprejet veliko prej kot drugje v Ljubljani. Na vrsto je prišel šele v drugi polovici decembra lani. Kako pa je s sistemom eNaročanja zdaj?

V sistem konec decembra vključenih 730 izvajalcev

NIJZ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so nam sporočili, da je bilo konec decembra 2018 v sistem eNaročanja vključenih 730 izvajalcev zdravstvenih storitev, 2049 pa je napisalo vsaj eno napotnico. ''Po informacijah, ki jih prejemamo od izvajalcev zdravstvene dejavnosti, so se čakalne dobe nekoliko zmanjšale, vendar eNaročanje neposredno ne vpliva na zmanjšanje čakalnih dob,'' so povedali.

Dodali so, da eNaročanje pacientom in tudi izvajalcem posreduje bolj točne in ažurne informacije o čakalnih dobah pri vseh slovenskih izvajalcih zdravstvenih storitev. eNaročanje je sicer povezano tudi z uvedbo e-napotnice. Ta je bila 10. aprila 2017 izenačena s papirnato napotnico, v omejenem obegu pa je eNaročanje delovalo že od novembra 2015.

Na vse storitve se prek eNaročanja še ne morete naročiti

eNaročanje tako že deluje v vseh javnih ustanovah in pri vseh večjih zasebnih koncesionarjih. Po naših zanesljivih podatkih pa ne deluje še za vse storitve.

Kaj morate storiti v tem primeru? '' Če pacient ugotovi, da izbrani izvajalec ne omogoča e-naročanje za storitev na katero je napoten, lahko pokliče izvajalca in ugotovi, ali ta to storitev sploh opravlja in če jo, se lahko telefonsko naroči direktno pri izvajalcu,'' so odgovorili na NIJZ. Opozarjajo pa, da so pred nekaj tedni v eNaročanje vključili koncesionarja, ki je bil šele v decembru vpisan v Register izvajalcev zdravstvene dejavnosti in delavcev v zdravstvu.

Po drugi strani pa so nekaj koncesionarjem odvzeli dovoljenje za eNaročanje, ker so koncesijo izgubili. Zato težko kadarkoli zagotovijo, da so v sistem eNaročanja priključeni prav vsi koncesionarji.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:19 17.februar 2019.

    Poznam rešitev za zdravstvo , kje lahko privarčujejo milijone , kako zmanjšati čakalne vrste ,samo problem je ker ne najdem nekoga ,ki želi spremeniti obstoječi sistem .