Zdravje
3465 ogledov

Eno od različic priljubljene pijače morali umakniti s polic

gazirana pijača, pločevinka Shutterstock
Inšpekcija UVHVVR je izrekla prepoved prometa za energijsko pijačo Prime.

Na podlagi prijave Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in na podlagi vprašanj potrošnikov je Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) izvedla nadzore nad pijačami Prime. Ugotovili so, da sta v prometu dve različici, in sicer hidracijski napitki brez kofeina in energijski napitki s kofeinom. Pri naknadnem natančnem pregledu sestavin so odkrili, da energijska pijača Prime vsebuje sestavino L-teanin, ki ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah. Inšpekcija je zato izrekla prepoved prometa. 

"L-theanin je aminokislina, ki jo najdemo v zelenem in črnem čaju, lahko pa se pridobiva tudi sintetično. V Evropski uniji je uporaba dovoljena le v prehranskih dopolnilih. Za uporabo v živilih za enkrat še ni dovoljena, saj spada med nova živila in vloga za odobritev še ni bila vložena/odobrena," pojasnjuje Zveza potrošnikov Slovenije.

"V inšpekcijskem nadzoru je bilo identificiranih več uvoznikov oziroma distributerjev navedene pijače, zbrani in pregledani so bili podatki o različicah pijač v prometu, pregledane so bile tudi navedbe na deklaracijah in spremni dokumentaciji. V primeru, ko napitki niso bili označeni s slovensko deklaracijo, je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin začasno prepovedala promet, do odprave nepravilnosti. Ob natančnem pregledu sestave energijske pijače je bilo ugotovljeno, da je prisotna sestavina L-teanin, ki v Evropski uniji (EU) ni dovoljena v brezalkoholnih pijačah, je pa dovoljena v drugih živilih. Tako je bila izrečena prepoved prometa," so sporočili z UVHVVR. 

Prime | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ob zadnjih nadzorih so inšpektorji UVHVVR ugotovili, da izvajalci dejavnosti ne tržijo več energijskih pijač s kofeinom, temveč le hidracijske pijače blagovne znamke Prime, ki kofeina ne vsebujejo, prav tako ne sestavine L-teanin," pa so še pojasnili na upravi. 

Energijske pijače morajo biti opremljene z opozorili, da pijača zaradi visoke vsebnosti kofeina ni primerna za otroke in mlajše osebe. Ta opozorila morajo potrošniki upoštevati.

Na ZPS dodajajo, da je "pijača Prime Hydration še na voljo, a se je njena cena že znižala na tretjino prvotne cene, po kateri smo jo lahko kupili pri drugih (manjših) ponudnikih. Še vedno pa stane skoraj še enkrat toliko kot v Združenih državah Amerike".

ZPS: Izkoriščanje mladosti in neizkušenosti otrok

"Prodajanje pri otrocih izredno priljubljene pijače Prime po pretiranih cenah, brez označitev s slovensko deklaracijo in ne glede na izjemno visoko vsebnost kofeina v energijski različici, ki predstavlja tveganje za zdravje otrok in mladostnikov, žal kaže na prakso izkoriščanja mladosti in neizkušenosti otrok," opozarja ZPS. "Trgovci so očitno pograbili Prime evforijo, ki nagovarja predvsem osnovnošolske otroke, za lasten zaslužek. To so storili z izdelkom, ki nikakor ne sodi med priporočljive prehranske izbire, čeprav gre za občutljivo skupino potrošnikov. Vse to je daleč od družbene odgovornosti, na katero se številni trgovci radi sklicujejo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 12:37 14.november 2023.

    Zadnjič sem v Ljubljani opazil Žana Mahnića, tistega Janševega odojka, kako se je nacejal s to pijačo, hehehe.