Zdravje
17212 ogledov

Potrjen že tretji primer okužbe z novim virusom v Sloveniji

Koronavirus Profimedia
Drugi okuženi je bil s prvim bolnikom skupaj tako na poti kot v Maroku.

"V intenzivni epidemiološki raziskavi smo ugotovili, da je bilo z bolnikom v stiku 19 sopotnikov, od tega 16 Slovencev in trije Hrvati," je na novinarski konferenci ob 17.30 povedala Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. "Glede na to, da so bili z bolnim na potovanju v stiku tudi hrvaški državljani, smo o tem obvestili tudi Hrvaško." Vsi, ki so bili smatrani kot tesni stik, so bili po besedah Pirnatove seznanjeni z ukrepi, odvzeti so jim bili tudi brisi. 

Koronavirus Koronavirus Zdravje Koronavirus: Okuženi je bil v letalu, kombiju, na urgenci, pri zdravniku, žena dela v šoli

Poleg tega so obravnavali tudi sedem oseb, ki so bili z obolelim v stiku v Zdravstvenem domu Vič.  je še pojasnila Pirnatova. "Prejetih je bilo okoli 30 klicev, osebe seznanjamo s situacijo, jim dajemo navodila, da so pozorni na pojav znakov - če bi se v naslednjih dneh pojavilo kašljanje, kihanje ali vročina, naj kontaktirajo osebnega zdravnika."

Druga in tretji okuženi sopotnika na potovanju

Druga oseba, ki je bila na testu pozitivna, je sopotnik, ki je bil s prvim bolnikom skupaj tako na vožnji kot v Maroku. "Nima znakov, a je obravnavan na infekcijski kliniki," so še pojasnili pri NIJZ. "Tudi pri tej osebi smo izvedli epidemiološko raziskavo in identificirali sedem oseb, ki so prejele ustrezna navodila."

Vlada je po tiskovni konferenci sporočila, da so v Sloveniji potrdili še tretjo okužbo s koronavirusom. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim oz. je bil z njim na potovanju - bila sta sopotnika v kombiju in na potovanju v Maroku. Po navedbah STA ima lažje prehladno obolenje.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

Za osebe, ki so bile v stiku z okuženim v ZD in na urgenci, je možnost okužbe po besedah Pirnatove zelo majhna. "To so osebe, za katere je tveganje zelo majhno," je poudarila. "Vemo, da je za prenos okužbe potreben tesen stik, do enega metra in pol. Bolnik bi moral kašljati, kihati, da bi se do teh oseb prenesle kapljice. Zato, da bi izključili najmanjšo možnost, smo jim kljub temu dali navodila."

Dovolj je razdalja 1,5 metra

Državna sekretarka pri ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je pojasnila, da pomeni izolacijo, ko govorimo o koronavirusu, že razdalja 1,5 metra. "Na začetku je dovolj, da osebo, za katero sumimo, da je okužena, postavimo na primerno razdaljo in jo opremimo z masko," je razložila Repar Bornškova. "To je mogoče narediti v vsaki ambulanti." Poudarila je, da so izolacijski prostori potrebni, ko gre za aerosolne prenose, kot je na primeru ošpic, pri koronavirusu pa gre za kapljični prenos.

Prehlad Zdravje Kako koronavirus ločiti od prehlada

Repar Bornškova je še pojasnila, da so na ministrstvu potekala usklajevanja s šestimi največjimi bolnišnicami v državi, glede sistemskih rešitev in že utečenih protokolov ter potreb po opremi in kadrih. "Sestali smo se tudi s koordinacijsko skupino za nalezljive bolezni in sklenili, da vsa priporočila za zdaj ostajajo nespremenjena," je dejala Repar Bornškova. "Govorili smo tudi o odpovedi javnih prireditev, ki prinašajo večje tveganje za nalezljive bolezni, predvsem tiste v zaprtih prostorih. Organizatorje pozivamo, da upoštevajo navodila, ki smo jih že dali v preteklosti - da se upoštevajo vsa higienska navodila in uporabijo vsa sredstva za preprečevanje širjenja okužb. Ljudem, ki so bolni, pa svetujemo, naj ne hodijo na javne prireditve, večje dogodke in nakupovalna središča. Vsi ljudje, ki imajo vročino, kot bi moralo to biti vedno, naj ostanejo doma."

Novi rezultati testiranj bodo znani ob 19. uri.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

koronavirus virus slovenija Koronavirus Zdravje Vse na enem mestu: Kako ukrepati, kam poklicati in kakšna je obravnava

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Samilenka
    Samilenka 00:20 06.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:27 05.marec 2020.

    ne razumem imajo sezname potnikov letala, sezname potnikov prevoznika Nomago, ampak oni sprašujejo kdo je bil vse v stiku z njim. Vse bi morali dobiti z enim, dvem, tremi klici, kliki. A smo res tako bebava država in zdravniki in ostali

  • Avatar praufo
    praufo 20:18 05.marec 2020.

    jaz sem bil ravno danes na ambulanti, pa še nisem videl takih vesolcev v skafandrih, ukvarjali smo se z mojim problemom, nihče me ni spraševal po sicer zdravju, oz. me niso testirali, nikogar nisem videl z maskam, razen zunaj ZD, ...prikaži več sicer pa ... nobene panike