Zdravje
19459 ogledov

Do konca julija 350 tisoč Slovencem poteče veljavnost kartice

otrok zdravnik
Na Hrvaškem boste morali stroške participacije kriti sami.

Medtem ko so zavarovanci v nekaterih evropskih državah avtomatsko zavarovani tudi za nujno in potrebno zdravljenje v tujini, moramo slovenski zavarovanci evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja naročati vedno znova.

"Ponekod so evropske kartice zdravstvenega zavarovanja del nacionalne kartice zdravstvenega zavarovanja. Vsaka država članica EU ima svoj sistem zavarovanja. Države z nacionalnim sistemom imajo evropske kartice brez omejenega roka veljave. V Sloveniji pa imamo tako imenovane pametne kartice, evropska kartica pa je plastika z datumom, ki velja eno leto. Rizičnim skupinam kot so otroci in upokojenci pa smo to obdobje podaljšali na pet let. Ko bo zaživela evropska elektronska kartica, bomo imeli samo eno, ki bo avtomatično blokirana, če ne boste zavarovani. Ta sistem naj bi zaživel v roku naslednjih let," pojasnjuje Klemen Ganziti iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Kartico je treba naročiti pravočasno

Med 15. junijem in 31. julijem bo potekla veljavnost 350 tisoč evropskim karticam, torej večini. Pred odhodom na počitnice, če boste te preživljali v tujini, zato preverite, ali vaša kartica še velja.

Novo kartico naročite pravočasno, torej vsaj štiri dni pred odhodom, pozivajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Novo kartico je mogoče naročiti najmanj 30 dni pred iztekom veljavnosti stare. Že 80 odstotkov zavarovancev evropske kartice naroča preko spleta, na spletni strani ZZZS ali preko SMS sporočila. Če se na pot odpravljate že jutri ali pojutrišnjem, lahko na območni enoti ZZZS pridobite certifikat, listino, ki velja kot kartica.

Evropska zdravstvena kartica velja v državah EU. Islandiji, Liechtensteinu, na Norveškem, v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, ki je brezplačna, krije stroške opravljenih storitev znotraj sistema javnega zdravstva v državi, v kateri bivate. Turistične ambulante, ki so v turističnih naseljih in kampih, nekatere pa tudi v zdravstvenih domovih, nimajo sklenjene pogodbe s hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje, zato boste tam morali storitev plačati v celoti iz lastnega žepa, na podlagi računa in zdravstvene dokumentacije pa v Sloveniji lahko prosite za povračilo.

"Razliko krijete sami"

"Če greste v tujino pa nimate s sabo Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ali pa greste k zdravniku izven javne mreže, ste samoplačnik, vendar pa lahko vzamete račun in medicinsko dokumentacijo, se vrnete v Slovenijo in vložite zahtevo za povračilo stroškov. Potem mi na Hrvaškem preverimo, koliko bi to stalo v javni mreži. Do takšne višine ste potem upravičeni do povračila. Razliko od te samoplačniške cene, ki je pogosto višja pa krijete sami," razlaga Ganziti.

Če imate med začasnim bivanjem na Hrvaškem težave z uveljavljanjem zdravstvenih storitev, lahko med 8.00 in 16.00 pokličete brezplačni beli telefon hrvaškega ministrstzva za zdravje 0900 7999

Participacije ne bodo povrnili

ZZZS vam bo torej povrnil stroške v višini, kot bi storitev stala v hrvaškem javnem zdravstvu. Pri vsem tem pa je potrebno upoštevati, da ima hrvaška financiranje zdravstvenega sistema urejeno na način participacije, torej pri vsakem obisku zdravnika, ali izdaji recepta zavarovanec participira najmanj 10 kun. Tega stroška vam slovenska zavarovalnica ne bo povrnila.

Zdravstveno zavarovanje Zdravje Evropska kartica? Toliko stane helikoptersko reševanje v tujini

Evropska kartica ne krije:
-stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino
-stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ali druge zasebne ambulante, ki niso del javne mreže (ZZZS bo naknadno povrnil stroške nujnih ali potrebnih zdravstvenih storitev na osnovi medicinske dokumentacije in priloženih računov v upravičenih primerih v višini, kot bi jih priznala tuja zdravstvena zavarovalnica)
-v večini držav stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučiščih
-stroškov participacije oziroma stroškov obveznih doplačil
-stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod

Če v tujini rodite po roku, stroške krijete sami

"Če vas zadene kap ali gre za nujen porod, so seveda te storitve krite na način, kot bi to veljalo za njihove zavarovance. Bi pa bil natančen glede porodov, pri tem smo imeli nekaj časa težave, saj so porodnice načrtovale porod v tujini. Z Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ni mogoče koristiti načrtovanih zdravstveni storitev. Če se porod zgodi v sedmem mesecu kot predčasni porod, seveda gre za nujno zdravljenje, če pa se zgodi po roku, je to načrtovana zdravstvena storitev in bo že izvajalec v tujini zavrnil kritje na račun evropske kartice," razlaga Ganziti.

Ceno, ki velja za samoplačniške ambulante, vam bodo zaračunali tudi v ambulantah oziroma bolnišnicah, ki so del javne mreže, če pri sebi ne boste imeli evropske kartice, ZZZS pa vam bo spet povrnil le sredstva v višini, kot bi storitev stala v javni mreži.

Lani so zavarovane osebe pri ZZZS vložile 4632 zahtevkov za povračilo stroškov zdravstvenih storitev, opravljenih v tujini. Največ zahtevkov se nanaša na storitve, opravljene na Hrvaškem (2043), sledi Bosna in Hercegovina (1185) in Nemčija (286).

v BiH se lahko zaplete

V Avstriji boste morali h kartici priložiti tudi potni list, hitro pa se lahko zaplete tudi v Bosni in Hercegovini. Kot določa sporazum, ki sta ga podpisali Slovenija in BiH, se mora zavarovana oseba z evropsko kartico in spremnim dopisom najprej zglasiti na uradu zdravstvenega zavarovanja v kraju začasnega bivanja, samo v nujnih primerih pa se lahko zavarovana oseba zglasi neposredno pri zdravniku ali v zdravstveni ustanovi, ki je del javne, državne zdravstvene mreže. Zaradi neupoštevanja tega postopka so Slovenci tudi najpogosteje plačali zdravstveno storitev v BiH iz lastnega žepa in nato prosili za povračilo. 

"Za ZDA sklenite komercialno zavarovanje"

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja v ZDA, Egiptu, Tuniziji in Turčiji. "Predvsem v ZDA so cene zdravstvenih storitev zelo visoke, zato svetujemo, da skrbno spravite vse račune in dokumentacijo, oziroma za te države sklenete komercialno zavarovanje," poudarja Ganziti.

Komentarjev 2