Zdravje > Fitnes
611 ogledov

Naučite se pravilno plavati

plavanje ženska rekreacija Shutterstock
Med Slovenci je zadnje čase najbolj priljubljena oblika vadbe tek, a plavanje je tisto, ki vam bo dalo še več.

Da je plavanje ena od najboljših oblik vadbe, pri kateri delajo vse mišice in se oblikuje celo telo, ni novost. Vsekakor pa prav pridejo nasveti strokovnjakinje o tem, kako pravilno plavati, kako dihati med plavanjem in kakšnega načina plavanja se lotiti.

Razbremenite hrbtenico in krvni sistem

Kako plavamo, je zelo pomembno, pravi nutricionistka in ustanoviteljica prehranske svetovalnice Valeo Mirjana Franković. S pravilnim plavanjem pridobimo številne pozitivne učinke, kot so izboljšanje delovanja srca in dihal ter gibljivosti telesa, spodbujanje maščobne presnove, pravilno plavanje pa razbremenjuje tudi hrbtenico in krvni sistem. "Če ga pravilno izvajamo, je pravzaprav ena od najprimernejših aerobnih vaj, ki ob vseh prednostih, ki jih te imajo, prispeva tudi k pridobivanju moči. Vadba v vodi je v številnih primerih več kot dobrodošla, saj voda 'zmanjša' telesno težo, kar pomeni, da so naši sklepi med plavanjem precej manj obremenjeni."

Tehnika ni pomembna

"Vsi načini plavanja so najboljši. Prav vsi," pravi strokovnjakinja, ki poudarja, da je pri tem pomembno le to, da izberemo tisto tehniko, ki nam po fizionomiji in motoriki najbolj ustreza. Nato se je moramo naučiti, ponavljati vaje in s tem obnavljati znanje na vsakem treningu. "Kaj hitro se nam namreč lahko zgodi, da tehniko sicer dobro osvojimo, a nato začnemo delati kakšno drobceno napako, ki sčasoma postane stalna napaka. Zato je pomembno, da redno posodabljamo znanje in izpopolnjujemo tehniko."

Dihanje ključnega pomena

Dihanje je pomembno pri vsakem športu, a pri plavanju še nekoliko bolj, razlaga sogovornica. "Pravilno dihanje je ključno pri osvajanju tehnike plavanja in pri plavanju na splošno. Brez ustreznega dihanja pri katerikoli tehniki ne moremo priti prav daleč." Eden od najpogostejših vzrokov zadihanosti je plitvo dihanje, ki je posledica plavalčevega strahu pred tem, da bi mu zmanjkalo zraka. V resnici pa ravno zato diha vedno bolj plitvo in plava čedalje težje, dokler se ni prisiljen ustaviti in nadihati. Zato je pomembno, da je dihanje sproščeno, z dolgim izdihom, ki mora biti precej daljši od vdiha, pravi Frankovićeva. "Ko glavo dvignemo iz vode, vdihnemo, nato se potopimo in začnemo izdih. Ta mora biti dolg, tako da spuščamo veliko mehurčkov. Šele takrat, ko res začutimo, da je izdih končan in nimamo skoraj nič več zraka, glavo ponovno vzdignemo. Ko lahko to naredimo vsaj desetkrat, ne da bi pri tem občutili neprijetnosti, in bi lahko tako dihali naprej, smo pravilno izdihovanje v vodi osvojili."

Ne pozabite na drsenje

Najpogostejša napaka plavalcev, ki se plavanja niso učili v klubih ali pri inštruktorjih, je, da ne drsijo pod vodo. "Pravilno plavanje mora potekati tako, da najprej vdihnemo, se potopimo, brcnemo in začnemo drseti, nato dolgo drsimo z izdihom. Če govorimo o prsni tehniki, moramo nato glavo ob zaveslaju dvigniti. Dlje ko torej drsimo pod vodo, hitreje in lahkotneje plavamo." Ravno drsenje v plavalnem ciklu je pravzaprav faza sprostitve, dodaja strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.